Breaking


Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Στα σκαριά νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Η οπαδική βία, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρέθηκε χθες (17/08) στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την οπαδική βία ενώπιον του προέδρου της UEFA αλλά και των προέδρων των μεγάλων ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς όπου αυτοί θα κρίνονται απαραίτητοι.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται μια νέα δέσμη μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Κατά κύριο λόγο αυτά αποτελούν περισσότερο μέτρα τεχνικής φύσεως.

Πέραν των 4+2 μέτρων εξετάζονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις, όπως:

-Να δίνονται ονομαστικοποιημένα εισιτήρια, σε μία και μοναδική λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ που θα λειτουργεί. Αυτά τα εισιτήρια θα ελέγχονται από την ΕΛΑΣ στις εισόδους των γηπέδων όταν το κρίνει η αστυνομία ή όταν υπάρχει επικινδυνότητα.
-Να ενεργοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ τμήματος Αθλητικής Βίας και του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να αναλύεται η πληροφορία που φτάνει είτε στη μία, είτε στην άλλη υπηρεσία σχετικά με τα ραντεβού που στήνονται από τους φιλάθλους.
-Τέλος, οι αθλητικοί εισαγγελείς που εμπλέκονται με τα θέματα αθλητικής βίας να απαλλαχθούν από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους και να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά τα ζητήματα.

Τα 4+2 μέτρα που αποφασίστηκαν

Μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την Τετάρτη (16/08) με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.

Τέσσερα από αυτά τα μέτρα θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα δύο θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα είναι:

-Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
-Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
-Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
-Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση- θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

-Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
-Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε πάντως ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου