Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου ευνόησαν τη γρήγορη ανάπτυξη του περονόσπορου στο αμπέλι

Απώλειες από τον περονόσπορο, που φτάνουν έως και το 100% σε οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες μετρούν και τα αμπέλια στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα στα χωριά Λάκκωμα, Ν. Γωνιά, Άγιος Παύλος, Ν. Ηράκλεια και Ν. Σίλατα , οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου ευνόησαν τη γρήγορη ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια (και κυρίως στα ίδια τα σταφύλια) παρά τις φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις πολύ υψηλού κόστους των αμπελουργών, με συνέπεια οι ζημιές να κυμαίνονται από το 50% έως και το 100% σε πολλούς αμπελώνες με οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χάθηκαν» τα μισά οινοποιήσιμα σταφύλια από την επέλαση του περονόσπορου

Τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα Χαλκιδικής

Ο αμπελώνας στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το wines of Greece, χαρακτηρίζεται από τα αμπέλια των πλαγιών του όρους Μελίτωνα, στη Σιθωνία, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αμπελώνες στην Ελλάδα. Στις αρχές τους 1970, στα φτωχά εδάφη και στις ενίοτε έντονες κλίσεις της περιοχής, φυτεύτηκαν ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, τόσο σε κύπελλα, όσο και σε γραμμικούς, μη αρδευόμενους αμπελώνες, υπό την καθοδήγηση του Εμίλ Πενό (Emile Peynaud).

Αξιοσημείωτη ήταν η προσαρμογή των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Syrah, καθώς η περιοχή επωφελείτο από την άμεση επίδραση της θάλασσας (παραθαλάσσια αμπελοτόπια), αλλά και των γηγενών ποικιλιών Ασύρτικο, Ροδίτης, Αθήρι και Λημνιό, αλλά κυρίως μιας σπάνιας τότε, λευκής ποικιλίας της κεντρικής Ελλάδας, της Μαλαγουζιάς, που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια από τις δυναμικότερες γηγενείς ποικιλίες.

Στις Πλαγιές του Μελίτωνα σε ύψος 800 μ. εκτείνεται η ζώνη ΠΟΠ “Πλαγιές Μελίτωνα”, όπου παράγονται λευκά κρασιά από Αθήρι , Ασύρτικο και Ροδίτη και ερυθρά, από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Λημνιό.

Σε εξίσου μεγάλο πόλο για τον αμπελώνα στη Χαλκιδική έχει εξελιχθεί πρόσφατα και η περιοχή του Αγίου Όρους, με νέες γραμμικές φυτεύσεις, ενώ κοντά στη Θεσσαλονίκη, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Επανομής και του Αγίου Παύλου, με γονιμότερα εδάφη, αποτελούν άριστο τόπο προσαρμογής λευκών ποικιλιών, όπως είναι η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο.