Μέτρα ελεημοσύνης και ασπιρίνες θα «προσφέρει» η κυβέρνηση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στον Έβρο, οι οποίοι είδαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να τυλίγονται στις φλόγες από μια εστία φωτιάς που ξεκίνησε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αλλά τις τελευταίες 11 περίπου μέρες έχει εξαπλωθεί σε πολλούς άλλους οικισμούς.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, θέλησε να μας ενημερώσει πως ενεργοποιείται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τον Έβρο. Όπως είπε, στο πλαίσιο της δράσης της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς μεταφράζεται για τους κατοίκους του Έβρου που είδαν τα υπάρχοντα να γίνονται στάχτη; Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Επιπλέον, η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας, μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών, από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.


Σύμφωνα -πάντα- με τον κ. Τριαντόπουλο, 
ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες 
ημέρες η αναστολή της καταβολής 
ασφαλιστικών και φορολογικών υπο
χρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ 
για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και 
σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας 
επιδότηση των εργαζομένων των 
πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του
 Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού 
τουρισμού με 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Μάλιστα. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και κοινωνικός τουρισμός είναι η απάντηση όταν η ζωή σου χάνεται στα καμένα. Μπορείτε και χειρότερα, κ. Μητσοτάκη.