(Αρχικό κείμενο 18:32) Λίγες ώρες μετά το φιάσκο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον 87χρονο «εμπρηστή» που υποτίθεται ήθελε να βάλει φωτιά δίπλα στο σπίτι του, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι «αλητήριοι εμπρηστές», κατά τον υπουργό.
Οι «εμπρηστές» που έγιναν πρώτο θέμα σε όλον τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, γιατί είχαν πάνω τους ένα σπρέι αυτοκινήτου και κάποιους αναπτήρες και βρέθηκαν να κινούνται σε μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή (στην οδό Φιλίας των Λαών) αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία. Πρόκειται για δύο 31χρονους στην συγκεκριμένη περίπτωση, ελληνικής καταγωγής. Τους οποίους τους κατηγόρησαν για εμπρησμό στο Μενίδι.
Πρόκειται γι’ αυτούς που αποκάλεσε ο Β.Κικίλιας «αλητήριους εμπρηστές» και δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τους συλλάβουμε». Οι μοναδικοί που μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί είναι οι 13 παράνομοι αλλοδαποί στον Έβρο. Ναι, αυτούς για τους οποίους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε στείλει «εντολή» στην ΕΛ.ΑΣ. για σύλληψη των πολιτών που τους προσήγαγαν, με σκοπό να τους παραδώσουν στις αρχές.
Αλλά και ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, ο οποίος κρατείται και είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή του Αυλώνα, ενώ σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις.
Αν εν τέλει οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς ή όχι είναι άγνωστο, αν και πριν λίγη ώρα και ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για «σοβαρότατες ενδείξεις για εμπρησμό». «Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά ο «αόρατος εχθρός» ή ο «διάβολος» που είχε επικαλεστεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ.Πουρνάρας για να καλύψει την κρατική ανικανότητα λίγες ώρες μετά τις φωτιές στη Νέα Αγχίαλο και την έκρηξη στην 111ΠΜ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Μια κυβέρνηση που είναι πλέον πέντε χρόνια στην εξουσία και δεν μπορεί να επικαλείται ούτε την έλλειψη χρόνου, ούτε να υποστηρίζει ότι και με τους προηγούμενους έγιναν τα ίδια.
Τα τελευταία χρόνια επί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αλλά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικό της «γαλάζιας διακυβέρνησης», είναι κάτι το οποίο συμβαίνει έντονα από την δεκαετία του 1980 και μετά και κλιμακώθηκε κατακόρυφα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Γιατί συνέβη αυτό; Το 1981 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσία κατάργησε την Αγροφυλακή όπως και την Χωροφυλακή με τα γνωστά αφηγήματα ότι επρόκειτο για κατάλοιπα του παρελθόντος κ.λ.π.
Και τα δύο σώματα ασφαλείας είχαν πρωτίστως ως καθήκον την φύλαξη των δασών και της υπαίθρου. Με την κατάργηση τους το 1984 η ασφάλεια στην ύπαιθρο κατέρρευσε.
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές σε Πεντέλη και Πάρνηθα.
Το τελειωτικό χτύπημα για την προστασία των δασών το έδωσε κυβέρνηση Σημίτη.
Το 1998 ψηφίζεται ο ν. 2612/1998, με θετική ψήφο μόνο των (παρόντων) βουλευτών της τότε συμπολίτευσης (επί 256 ψηφισάντων: 44 απόντες, 136 υπέρ, 120 κατά), με τον οποίο η δασοπυρόσβεση ανατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα και παραμένει το αντικείμενο της πρόληψης στη Δασική Υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, ελεύθερος αφέθηκε και ο 45χρονος, ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος για εμπρησμό στον Αυλώνα, για τον οποίο είχε αναφερθεί ο Β.Κικίλιας σε δημόσια μετάδοση νωρίτερα. Ο 45χρονος είναι κάτοικος της περιοχής και εθεάθη να κινείται με ένα ασημί όχημα στα μέρη εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου