Σε έναν φαύλο κύκλο επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν έχει εξελιχθεί η υπόθεση που αφορά το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κατευθυνθούν τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Παλαμά βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στη λάσπη.

Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να ακολουθήσουν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Παράλληλα, ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος παραδέχθηκε στην τηλεόραση του Alpha ότι ο ίδιος έκανε «παρέμβαση» στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μού δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας επιτάσσει για επιφυλακή η Περιφέρεια. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας έριξε το «μπαλάκι» στον δήμαρχο Παλαμά

Λίγες ώρες μετά, ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος αναφέρθηκε στο εν λόγω συμβάν, λέγοντας: «Είχαμε μισθωμένα συνολικά 30 μηχανήματα. Έτσι ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινά. Είχε φουσκώσει ο Καλέντζης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς.

Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Τομή είχε γίνει και στον Ιανό και στον Διομήδη» και συνέχισε: «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έδωσε εντολή για παρέμβαση στον χωματουργό. «Είπα στον χωματουργό “κάνε ότι πρέπει για να σωθεί το χωριό”. Μου λέει “ακόμα και το ανάχωμα;” “ακόμα και το ανάχωμα” είπα».

Δήμαρχος Παλαμά: Δεν είχα καμία σχέση με τις αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας στο Open επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες για τις ευρύτερες καταστροφές στους δημάρχους των γύρω περιοχών.

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου, η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν τόσο ανεπαρκής, επέλεξαν έναν άνθρωπο ανεπαρκή και άχρηστο. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται» είπε αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό.

«Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή.» είπε στη συνέχεια.

Κικίλιας και Αγοραστός κάνουν λόγο για fake news και ψέματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Νωρίτερα σήμερα, στο ίδιο κλίμα και ο κ. Αγοραστός τοποθετήθηκε για την έρευνα της Δικαιοσύνης που τον βάζει στο στόχαστρο, λέγοντας πως “η έρευνα της δικαιοσύνης είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη έτσι ώστε να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα”.