Breaking

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

ΕΛΛΑΔΑ 2.0: ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ… ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ! ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ αρχίζουν και φαίνονται με τους αθλητές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την προετοιμασία τους ενόψη αγώνων και δη των Βαλκανικών, των Πανευρωπαϊκών και των Ολυμπιακών στο Παρίσι. Ο Παραολυμπιονίκης Νίκος Παπαγγελής, ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ζήσης Σούλιος, ο ποδηλάτης και προπονητής τους Τάκης Ξουρής μιλάνε ανοιχτά σ σε συνέντευξή τους για τους στόχους τους αλλά και τις δυσκολίες που βγαίνουν πια στην επιφάνεια. Από την άλλη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΕΟΠ) δίνει τις δικές του απαντήσεις και το σχέδιο που έχει αποφασιστεί μέχρι το Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ να είναι και πάλι έτοιμο να δεχθεί τους αθλητές.

Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι ακατάλληλο και έτσι χρειάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να εκκενωθεί ολόκληρο το Ποδηλατοδρόμιο. Πρόκειται για ένα στάδιο, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για προπονήσεις και διεξαγωγές αγώνων εντός πίστας. Με λίγα λόγια, οι αθλητές και πρωταθλητές ποδηλασίας βρέθηκαν ξαφνικά εκτός σταδίου με τις προπονήσεις να μένουν στις ασφάλτους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν ξανά στην πίστα, με πολλούς αγώνες να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

ADVERTISING

Ο αθλητής ποδηλασίας με διακρίσεις σε αγώνες και προπονητής, Τάκης Ξουρής, ο Παραολυμπιονίκης, Νίκος Παπαγγελής και ο Πρωταθλητής Ευρώπης, Ζήσης Σούλιος μίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σχετικά με το Ποδηλατοδρόμιο αλλά και την ελλιπή ενημέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Πού θα γίνονται οι προπονήσεις από δω και πέρα; Ποιες είναι οι αποστολές για τους επόμενους αγώνες; Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται το ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο και γιατί θα χρειαστεί να βγουν εκτός Ελλάδας για προπονήσεις;

Τάκης Ξουρής: «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εδώ και έναν μήνα όσον αφορά τα σωματεία και τους αθλητές»

Ο Τάκης Ξουρής έχει αναλάβει την προπόνηση του Νίκου Παπαγγελή για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και έχει δώσει το παρών σε αγώνες και στο ποδηλατοδρόμιο, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Ήταν γνωστό στην Ομοσπονδία ότι θα γίνονταν έλεγχοι στο Ποδηλατοδρόμιο. Δεν έγινε καμία προεργασία σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν αρνητικό. Μόλις βγήκε η απόφαση καλώς έγινε να κλείσει. Προέχει η ασφάλεια, όμως έκτοτε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εδώ και έναν μήνα όσον αφορά τα σωματεία και τους αθλητές. Η Ομοσπονδία πιάστηκε εξ απήνης όσον αφορά αυτό το θέμα με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν κάπου να κάνουν προπονήσεις. Ξέρουμε ό, τι ακούμε και μας μεταφέρεται από τρίτους. Υπάρχουν προπονήσεις αθλητών μικρών και μεγάλων. Για όλους αυτούς πρωταθλητές και απλούς δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει κάποια μέριμνα. Το μόνο που ακούσαμε είναι τα 150.000 ευρώ που θα δώσει κονδύλι ο υπουργός για την προετοιμασία της προ-Ολυμπιακής ομάδας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι κάπως θα πάνε Βουλγαρία για να κάνουν εκεί προετοιμασία και μέχρι εκεί. Δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο».

 

Σχετικά με το ποδηλατοδρόμιο που υπάρχει στη Ρόδο και είναι το μοναδικό εκτός Αττικής ο Τάκης Ξουρής ανέφερε: «Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο που δεν πληροί ακριβώς τα μέτρα για αγώνες. Ωστόσο στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αγώνες αλλά και προετοιμασία αθλητών και πρωταθλητών. Η ΕΟΠ θα έπρεπε ήδη να μεριμνήσει για να προπονηθούν κάποιοι αθλητές εκεί».

Νίκος Παπαγγελής: Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τη φετινή χρονιά για την Ελληνική Ποδηλασία

Ο Παραολυμπιονίκης Νίκος Παπαγγελής είναι έτοιμος για το μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το διεκδικεί δίνοντας το 100% στην προετοιμασία του. Ο αθλητής γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα στην Ομοσπονδία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συναθλητές του.

«Ευτυχώς για εμένα επέλεξα να μην αγωνιστώ φέτος σε πίστα. Έχω βάλει στόχο στους Παραολυμπιακούς να τρέξω δρόμο στο αγώνισμα της αντοχής χρονομέτρησης. Γνωρίζαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια που έκανα ποδηλασία και συμμετείχαμε, ότι υπήρχαν διάφορα προβλήματα στο ποδηλατοδρόμιο. Το περίμενα ότι θα γινόταν. Συναθλητές μου που προετοιμάζονται για πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα δεν θα έχουν πού να προετοιμαστούν τη φετινή χρονιά. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τη φετινή χρονιά για την Ελληνική Ποδηλασία γενικότερα.

Οι δικοί μου στόχοι τώρα είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Έχω ήδη προκριθεί για εκεί. Δουλεύω καθημερινά έτσι ώστε να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο που μπορώ τους επόμενους δέκα μήνες. Θα έχω ενδιάμεσα κάποια παγκόσμια κύπελλα στην Αυστραλία και δύο παγκόσμια κύπελλα στην Ευρώπη. Φέτος προπονούμαι και με τον Τάκη τον Ξουρή, μια νέα συνεργασία για αυτή την απαιτητική χρονιά. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φέρουμε το πρώτο Παραολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας, για εμένα.»

Ο Νίκος μας περιέγραψε και μια ημέρα από την καθημερινότητά του η οποία περιλαμβάνει 100% επαγγελματισμό και είναι γεμάτη από προπόνηση και προετοιμασία.

Ζήσης Σούλιος: «Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ερχόταν μόνο μια δυο μέρες πριν τους αγώνες και μετά δεν τον ξανάβλεπα ποτέ»

Τα λόγια του Ζήση Σούλιου, του πρωταθλητή Ευρώπης, ήταν γροθιά στο στομάχι. Είναι ένας από τους πολλούς αθλητές που έμεινε στον δρόμο γιατί το «σπίτι» του κρίθηκε ακατάλληλο. Τα προβλήματα υπήρχαν όμως δεν είχαν βγει στην επιφάνεια. Ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του και έγινε η φωνή για όλους τους αθλητές που βρίσκονται χωρίς στάδιο για προπόνηση και χωρίς καμιά ενημέρωση.

«Αγαπάω αυτό που κάνω πάντα προσπαθώ να το κάνω, για να με κρατήσει μέσα σε αυτό τον χώρο. Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει στο ποδηλατοδρόμιο και αυτό που είναι φοβερό είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τα εμάς. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί, τι θα γίνει. Είναι μπροστά μας αυτοί οι αγώνες και κάνουμε προπόνηση στους δρόμους. Πρόσφατα ήθελα να ανανεώσω τον εξοπλισμό μου αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί δεν μπορώ να τον δοκιμάσω λόγω το ότι δεν υπάρχει το ποδηλατοδρόμιο στην Αθήνα. Από το 2012 που μπαίνω στο ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταματήσει αγώνες διότι έσταζε η οροφή του ποδηλατοδρομίου, δεν γινόταν να κάνουμε προπόνηση. Υπάρχει πάρα πολλή σκόνη μέσα, η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία μου. Πάρα πολλά προβλήματα που τώρα ήρθαν στην επιφάνεια και μας σταματούν από τις προπονήσεις.

Κάνουμε προπόνηση έξω στον δρόμο. Μας έχουν καλέσει στο βαλκανικό πρωτάθλημα πρόσφατα το έμαθα δεν το γνώριζα. Πέρυσι είχα κάνει κάποιες κινήσεις ώστε να μπορέσω να προπονηθώ μέσα στην πίστα αλλά ο προπονητής της Εθνικής ομάδας απουσίαζε και δεν ήταν εδώ να κάνουμε μαζί προπόνηση, ερχόταν μόνο μια δυο μέρες πριν τους αγώνες και μετά δεν τον ξανάβλεπα ποτέ. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και τώρα. Θα μας πάνε μάλλον μια εβδομάδα πιο νωρίς από τον αγώνα ούτως ώστε να κάνουμε εκεί προπόνηση και να εγκλιματιστούμε λίγο στον χώρο. Λογικά κάπως έτσι θα πάει και για τους επόμενους αγώνες.

Αυτό που δεν ξέρω είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους. Έχω μια αδερφή 13 ετών που με έχει πρότυπο και δεν ξέρω τι να της απαντήσω. Ήταν να γίνει αγώνας τον Νοέμβριο και δεν θα γίνει ούτε στο ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου. Αυτό είναι ανοιχτό μεγαλύτερο από τις ολυμπιακές διαστάσεις και τσιμέντο. Έχουμε τρέξει πολλούς αγώνες σε ανοιχτές πίστες και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκεται η λύση της Ρόδου. Μάλλον κάτι θα ξέρουν.

Τα δυο τελευταία χρόνια ένας άνθρωπος είναι συνέχεια στο ΟΑΚΑ και μας βοηθάει, ο κ. Χαλιορής, ο διευθυντής. Έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για να μην συμβεί κάτι τραγικό και δεν μας έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Δεν έχει βγει κανένα χρονοδιάγραμμα εργασιών, του τι θα κάνουμε εμείς, τι γίνεται στο ΟΑΚΑ, τι θα γίνουμε εμείς. Δεν υπάρχει ενημέρωση από τη φωνή μας που είναι η Ομοσπονδία.

Ο στόχος για αγώνες είναι μεγάλος. Πάντα ονειρευόμουν μια Ολυμπιάδα. Δεν τα κατάφερα πέρυσι, μετά το Παρίσι θα βάλω τα δυνατά μου. Κύριος και βασικός στόχος το Πανευρωπαϊκό στην Ολλανδία. Αν θα πάμε δεν το γνωρίζω αλλά προσπαθώ για εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου