«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν είχα καμία πρόθεση για ό,τι συνέβη. Λυπάμαι πάρα πολύ για το θάνατο του νεαρού ατόμου», ήταν τα πρώτα λόγια του αστυνομικού που απολογείται αυτή την ώρα για το θάνατο του 17χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», καταθέτει και απολογητικό υπόμνημα ενώ θα απαντήσει όπως προβλέπεται και στις ερωτήσεις ανακριτή και εισαγγελέα. Τελικά, με απόφαση του εισαγγελέα ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων

Στη δικογραφία εκτός από τις καταθέσεις των επιβατών του αυτοκινήτου υπάρχουν και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Ένας από αυτούς είναι ένας οδηγός ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά όπως ισχυρίζεται σε απόσταση αναπνοής από  το αυτοκίνητο του 17χρονου.

«Εγώ κινούμουν για το σπίτι μου με το αυτοκίνητό μου μαζί με τη σύζυγό μου και τα 2 ανήλικα αγόρια μου. Πήγα να στρίψω αριστερά όπως πηγαίνει κανονικά ο δρόμος μου (είναι μονόδρομος) και τότε είδα να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και κινούμενο αντίθετα στο μονόδρομο ένα σκούρο αυτοκίνητο το οποίο μόλις έφθασε μπροστά μου σταμάτησε γιατί δεν μπορούσε να πάει πουθενά, αφού η κατεύθυνσή του ήταν να κινηθεί στο δρόμο από τον οποίο ερχόμουν εγώ. Το αμάξι αυτό που σας λέω σταμάτησε σε απόσταση ενός μέτρου περίπου από μένα (παραλίγο να με τρακάρει) και ακριβώς πίσω του είδα να σταματάει ένα σκούρο τζιπ που κατάλαβα ότι είχε αναμμένο φάρο. Το σκούρο αυτοκίνητο είχε αναμμένη τη μεγάλη σκάλα  και τα φώτα έπεφταν πάνω μου. Τότε μέσα από το τζιπ με το φάρο είδα να κατεβαίνει γρήγορα ένας άνδρας αστυνομικός, ο οποίος πήγε στην πόρτα του σκούρου αυτοκινήτου τρέχοντας και κατάλαβα ότι πάλευε να την ανοίξει και τον άκουσα να φωνάζει στον οδηγό ‘Γιατί δεν σταματάς ;’».

Ερώτηση: Τον αστυνομικό που πήγε στην πόρτα του οδηγού τον είδες να κρατάει κάτι στα χέρια του και συγκεκριμένα να προτάσσει όπλο;

Απάντηση: «Όχι, όσα δευτερόλεπτα έμεινα εγώ εκεί μέχρι να αποχωρήσω δεν τον είδα να κρατάει τίποτα .Όπως σας είπα  ο άνδρας αστυνομικός έτρεχε χωρίς να μου δώσει την αίσθηση ότι κρατούσε όπλο  στα χέρια του  και πόσο μάλλον να το  έχει προτεταμένο.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος κάτοικος περιέγραψε: «Η πόρτα του οδηγού της BMW  ήταν ανοιχτή και κάτω στο οδόστρωμα πεσμένο ένα άτομο. Πάνω από το άτομο αυτό ήταν ένας αστυνομικός  που έκανε κινήσεις και το βοηθούσε και πιο δίπλα άλλος ένας συνάδελφός του. Κατέβηκα κάτω, είδα αίματα παντού και ενδιαφέρθηκα να βοηθήσω. Μαζί με έναν από τους δύο αστυνομικούς και άλλον ένα νεαρό άντρα τον πιάσαμε και τον βάλαμε στα πίσω καθίσματα. Στη θέση του οδηγού μπήκε ένας αστυνομικός και ένας νεαρός άντρας συνοδηγός για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Θήβας.»

Το λάθος με την πινακίδα του αυτοκινήτου

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 17χρονος εντοπίζεται στις 23:30 κοντά στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με τη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Ο αστυνομικός που το εντοπίζει όπως αποκαλύπτει και στην κατάθεσή του δίνει λάθος αριθμό πινακίδας… πάνω στην ένταση όπως ισχυρίζεται:

«Το αμάξι αυτό το θεώρησα ύποπτο και μου έκανε εντύπωση αφού δε θυμόμουν να το έχω ξαναδεί να κινείται στην Αλίαρτο και έτσι αποφάσισα να το ελέγξω επί της Λεωφόρου Αθηνών όπου υπήρχε φωτισμός αλλά και κόσμος. Μόλις όμως έκανα φωτεινό και ηχητικό σήμα στο όχημα για να το σταθμεύσω, ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα και έστριψε αμέσως αριστερά επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Εγώ αμέσως τον ακολούθησα σε ασφαλή κατεύθυνση συνεχίζοντας να του κάνω ηχητικά και φωτεινά σήματα (σειρήνα και φάρο) για να σταματήσει. Εκείνος όμως δεν σταμάτησε και κάνοντας τον κύκλο της περιφερειακής οδού βγήκε ξανά στη Λεωφόρο Αθηνών και κινήθηκε με κατεύθυνση προς Θήβα. Τότε ενημέρωσα το κέντρο  αναφέροντας  τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τον οποίο προσπαθούσα να δω κινούμενος πίσω του και οδηγώντας παράλληλα αφού ήμουν μόνος μου στο περιπολικό. Στο κέντρο είπα λάθος αριθμό πινακίδας κυκλοφορίας τελικά πάνω στην ένταση ο οποίος αντιστοιχούσε σε άλλη μάρκα αυτοκινήτου .»

Ο αστυνομικός θα φθάσει στο σημείο της τραγωδίας μετά τον πυροβολισμό. Θα μείνει μαζί με τον κατηγορούμενο αστυνομικό περιμένοντας ενισχύσεις και ενώ ο 17χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Την ώρα που είμασταν στο σημείο του συμβάντος αφού ήδη έχει αποχωρήσει ο 17χρονος, ήρθε και με προσέγγισε ένας εύσωμος άντρας τον οποίο και γνωρίζω και μου είπε: Δεν έπρεπε να τον κυνηγήσετε, είναι ξάδερφός μου εγώ του είπα να έρθει προς το Λεοντάρι, θα μιλήσω εγώ στους αστυνομικούς.»

Tι είπε στην απολογία του ο αστυνομικός

Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του, υποστήριξε ότι το όπλο που κρατούσε εκπυρσοκρότησε, καθώς ο νεαρός επιχείρησε να του το αρπάξει, έπειτα από την καταδίωξη στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

«Αφού λοιπόν άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις, ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από τη μπροστινή πόρτα και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα: “Αστυνομία, Κατέβα κάτω”. Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από το δεξιό ώμο σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου.

Σε αυτό το σημείο, ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μία θέση με κλίση αριστερά εμπρός – σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο, βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχισα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του και φέροντας το χέρι του μπροστά στην κάννη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η εκκίνηση προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ πότε να την πατήσω. Γι’ αυτό άλλωστε όπως προκύπτει από το βίντεο- ηχητικό ντοκουμέντο η ανθρώπινη αντίδρασή μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση “τι έκανες, ρε φίλε;”. Δυστυχώς το όλο συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον  είχαμε κοντά μας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός.