Νέα σφοδρή αντίδραση, η οποία συνοδεύτηκε με σοβαρές αποκαλύψεις, των μελών του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων προκάλεσαν οι χθεσινές τοποθετήσεις των Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστήριξαν ότι τα φαρμακεία νοθεύουν τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και επιδιώκουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών με την προσχηματική δυνατότητα προμήθειας πλοίων και αεροπλάνων, που τους είχε παραχωρήσει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Ο ΕΟΦ όμως υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή φέρει μέρος της ευθύνης για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις που παρατηρούνται σε μια ομάδα σκευασμάτων.

Πάντως ο νυν υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις και τις πιέσεις των φαρμακοποιών και δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, με γνώμονα την εξομάλυνση της αγοράς.

Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών η κόντρα των δύο πλευρών έχει αναζωπυρωθεί και δεν αποκλείεται να καταλήξει και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς ανήγγειλε χθες ότι θα προχωρήσει σε μηνυτήριο αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων και οι φαρμακαποθηκάριοι από την πλευρά τους απαντούν ότι θα ήταν καλοδεχούμενη. Μάλιστα προκαλούν τον πρόεδρο του ΠΦΣ να προχωρήσει δικαστικά, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από έναν χρόνο είχε εκτοξεύσει την ίδια απειλή, χωρίς ποτέ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η απάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σε όσα υποστήριξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ):

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως είχαμε προβλέψει τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών, η ηγεσία του ΠΦΣ επέστρεψε στην γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης και της τρομολαγνείας.

Για πολλοστή φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στοχεύοντας στην προστασία συντεχνιακών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα:

1. Στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζει σε έλλειψη ο Π.Φ.Σ. περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε: SEVORANE, MIMPARA 90 mg, EMSELEX, FYCOMPA 4 mg, 6 mg, 8 mg, TARGRETIN, FORXIGA 5 mg (και αυτά βρίσκονται μόνο στην πρώτη σελίδα!). Καμία έλλειψη δεν υφίσταται σε αυτά τα 135 φάρμακα, απλώς δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους «καλοθελητές», καθότι οι Φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν (και ορθώς πράττουν) πεπερασμένες ποσότητες ανάλογες των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών και όχι της δήθεν ζήτησης.

2. Σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη κατά τον ΠΦΣ, καλό θα είναι η ηγεσία του ΠΦΣ να αποταθεί στους συνεταίρους της στον νεοσύστατο φορέα NMVO, δηλαδή τις βιομηχανίες, για να τους εξηγήσουν τις ποσότητες που αυτές διαθέτουν στην αγορά.
Και σε αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα όμως, η αγορά καλύπτεται κανονικότατα. Απλούστατα δεν καλύπτονται υπέρογκες ζητήσεις, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΠΦΣ θα επιθυμούσε διακαώς να διακινούνται μερικές χιλιάδες AVONEX ή PULMOZYME ,πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και όχι φυσικά την κερδοφορία των παράνομων καναλιών εξαγωγής τα οποία αγνοεί…

3. Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ο ΠΦΣ, την απουσία αυτή των φαρμάκων από την αγορά και γιατί διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την συγκεκριμένη λίστα, την στιγμή που παρεμφερείς λίστες λαμβάνουν φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί εδώ και 40 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε τα μέλη του Προεδρείου του ΠΦΣ, τα οποία μετέχουν σε διοικητικά όργανα συνεταιρισμών, να τις γνωρίζουν (και ασφαλώς τις γνωρίζουν) και να μην προσποιούνται ότι ανακάλυψαν μεγάλο σκάνδαλο.

4. Αντιθέτως σκάνδαλο αποτελούν παρόμοιες λίστες που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων, τις οποίες επίσης γνωρίζει η ηγεσία του ΠΦΣ και για τις οποίες για πολλοστή φορά «ποιεί την νήσσαν» βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και κλείνοντας το μάτι στην ανομία. Αλλά και αυτό φανταζόμαστε δείχνει την αγωνία τους για τον Έλληνα ασθενή!!!

5. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχοντας ήδη προβλέψει αυτή ακριβώς την συμπεριφορά, έχει φροντίσει να κρατά τα μέλη του σε επαγρύπνηση, ζητώντας τους να εφοδιάζουν, ως οφείλουν, κατά προτεραιότητα την Ελληνική αγορά και παράλληλα να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων, τις οποίες φυσικά και αναμένουμε. Αλήθεια ας μας πει η ηγεσία του ΠΦΣ, πόσα RENAGEL ή πόσα XOLAIR, διακινούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας με ιατρική συνταγή? Επίσης ας μας πει αν γνωρίζει, πόσα ζητούνται καθημερινά στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ της χώρας για να διακινηθούν χωρίς συνταγή (γιατί άραγε; πού θα πουληθούν αυτά?).

6. Οι φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπ. Υγείας. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο, αυτοί που με διάφορες προφάσεις (εν’ αμαρτίαις), αρνήθηκαν με πείσμα να δώσουν αποθέματα. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας όμως, κάποιοι δε θα ξέρουν που να κρυφτούν. Τους προειδοποιούμε για τελευταία φορά, να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να μην αναλώνονται σε κυνήγια μαγισσών .

7. Τους (παρα)καλούμε και τους (προ)καλούμε να προβούν άμεσα, όπως ανακοίνωσαν, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, αν και φοβούμαστε ότι δεν θα το πράξουν, όπως δεν το έπραξαν και την προηγούμενη φορά που είχαν δεσμευτεί γι’ αυτό. Αναρωτιόμαστε μάλιστα μήπως είναι κάποιο είδους επετειακού τελετουργικού, καθώς μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία ανακοίνωση επικείμενης μηνυτήριας αναφοράς του ΠΦΣ η οποία δεν κατατέθηκε ποτέ!!

Υ.Γ.:

  1. Αλήθεια υπάρχει κάποια επαγγελματική ομάδα που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα και αν ναι, ποια είναι αυτή η ομάδα; Πότε και από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν αυτές οι εξαγωγές?
  2. Μήπως τελικά η πραγματική αγωνία της ηγεσίας του ΠΦΣ, είναι για το αν η κερδοφορία που προκύπτει από τις εξαγωγές (και που ασφαλώς γνωρίζουν εξαιρετικά όπως φαίνεται), καταλήγει στο νόμιμο κανάλι των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, ενώ αυτή επιθυμεί να την κατευθύνει στο παράνομο; Κλείνουμε με ένα στίχο του Καβάφη:
    «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου
    όπως την θέλεις
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον ,