Breaking

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Η γρίπη των πτηνών καταστρέφει τα αγροκτήματα της Καλιφόρνιας, καθώς τα κρούσματα αναστατώνουν τη βιομηχανία πουλερικών

 

PETALUMA, Καλιφόρνια (AP) – Τον περασμένο μήνα, ο Mike Weber έλαβε τα νέα που κάθε πτηνοτρόφος φοβάται: Τα κοτόπουλά του βρέθηκαν θετικά στη γρίπη των πτηνών.

Ακολουθώντας τους κυβερνητικούς κανόνες, η εταιρεία του Weber, Sunrise Farms, έπρεπε να σφάξει ολόκληρο το σμήνος των αυγοπαραγωγών ορνίθων της – 550.000 πτηνά – για να αποτρέψει τη μόλυνση άλλων εκμεταλλεύσεων από την ασθένεια στην κομητεία Sonoma βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

“Είναι ένα τραύμα. Όλοι περνάμε θλίψη εξαιτίας του”, δήλωσε ο Weber, στεκόμενος σε ένα άδειο κοτέτσι. “Η Πεταλούμα είναι γνωστή ως το καλάθι των αυγών του κόσμου. Είναι καταστροφικό να βλέπεις αυτό το καλάθι με τα αυγά να τυλίγεται στις φλόγες”.

Ένα χρόνο αφότου η γρίπη των πτηνών οδήγησε σε τιμές ρεκόρ για τα αυγά και σε εκτεταμένες ελλείψεις, η ασθένεια γνωστή ως γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σπέρνει τον όλεθρο στην Καλιφόρνια, η οποία ξέφυγε από το προηγούμενο κύμα επιδημιών που κατέστρεψε πτηνοτροφικές μονάδες στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός έχει καταστρέψει την κομητεία Sonoma, όπου οι αξιωματούχοι έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, σχεδόν δώδεκα εμπορικές φάρμες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο πτηνά για να ελέγξουν την επιδημία, προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Η κομητεία Merced στην Κεντρική Καλιφόρνια έχει επίσης πληγεί σκληρά, με κρούσματα σε αρκετές μεγάλες εμπορικές φάρμες παραγωγής αυγών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ειδικοί λένε ότι η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από πάπιες, χήνες και άλλα αποδημητικά πτηνά. Τα υδρόβια πτηνά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να αρρωστήσουν και τον μεταδίδουν εύκολα μέσω των περιττωμάτων τους σε φάρμες κοτόπουλων και γαλοπούλων και σε κοπάδια της αυλής μέσω περιττωμάτων και ρινικών εκκρίσεων.

Οι πτηνοτροφικές μονάδες της Καλιφόρνια εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Η πολιτειακή κτηνίατρος Annette Jones κάλεσε τους κτηνοτρόφους να κρατήσουν τα κοπάδια τους σε εσωτερικούς χώρους μέχρι τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών κοτόπουλων που απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

“Η μετανάστευση θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες. Οπότε πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί για να προστατεύσουμε τα πτηνά μας”, δήλωσε ο Bill Mattos, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πτηνοτροφίας της Καλιφόρνιας.

Η απώλεια των τοπικών ορνίθων οδήγησε σε αύξηση των τιμών των αυγών στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια των διακοπών, προτού τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια βρουν προμηθευτές εκτός της περιοχής.

Ενώ η γρίπη των πτηνών υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η τρέχουσα επιδημία του ιού που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 ώθησε τους αρμόδιους να σφάξουν σχεδόν 82 εκατομμύρια πτηνά, κυρίως αυγοπαραγωγά κοτόπουλα, σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Κάθε φορά που εντοπίζεται η ασθένεια σφάζεται ολόκληρο το κοπάδι για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η τιμή μιας δωδεκάδας αυγών υπερδιπλασιάστηκε στα 4,82 δολάρια στο αποκορύφωμά της τον Ιανουάριο του 2023. Οι τιμές των αυγών επέστρεψαν στο κανονικό τους εύρος καθώς οι παραγωγοί αυγών δημιούργησαν τα σμήνη τους και τα κρούσματα ελέγχθηκαν. Οι τιμές των γαλοπούλων και των κοτόπουλων αυξήθηκαν επίσης, εν μέρει λόγω του ιού.

“Νομίζω ότι αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την εμπορική βιομηχανία πουλερικών. Ο ιός βρίσκεται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Αυστραλία σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο Maurice Pitesky, ειδικός στα πουλερικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο επιδημιών, καθώς οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες διαταράσσουν τις μεταναστευτικές συνήθειες των άγριων πτηνών, δήλωσε ο Pitesky. Για παράδειγμα, οι εξαιρετικές βροχοπτώσεις πέρυσι δημιούργησαν νέους βιότοπους για υδρόβια πτηνά σε όλη την Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Στην Καλιφόρνια, το ξέσπασμα έχει επηρεάσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια κοτόπουλα σε περίπου 40 εμπορικά σμήνη και 24 σμήνη σε αυλές, με τα περισσότερα κρούσματα να εκδηλώνονται τους τελευταίους δύο μήνες στη Βόρεια Ακτή και την Κεντρική Κοιλάδα, σύμφωνα με το USDA.

Οι αξιωματούχοι του κλάδου ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό κοτόπουλων των πίσω αυλών που θα μπορούσαν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη γρίπη των πτηνών σε εμπορικές φάρμες.

“Έχουμε άγρια πτηνά που είναι γεμάτα ιούς. Και αν εκθέσετε τα πουλιά σας σε αυτά τα άγρια πουλιά, μπορεί να μολυνθούν και να αρρωστήσουν”, δήλωσε ο Rodrigo Gallardo, ερευνητής του UC Davis που μελετά τη γρίπη των πτηνών.

Ο Gallardo συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες κοτόπουλων της αυλής να φορούν καθαρά ρούχα και παπούτσια για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από τη μόλυνση. Εάν πεθάνει ασυνήθιστος αριθμός κοτόπουλων, θα πρέπει να εξεταστούν για γρίπη των πτηνών.

Η Ettamarie Peterson, συνταξιούχος δασκάλα στην Petaluma, έχει ένα κοπάδι από περίπου 50 κοτόπουλα που παράγουν αυγά τα οποία πουλάει από τον στάβλο της αυλής της για 50 σεντς το καθένα.

“Ανησυχώ πολύ επειδή αυτή η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από άγρια πτηνά και δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσω τα άγρια πτηνά να περάσουν και να αφήσουν πίσω τους την ασθένεια”, δήλωσε η Peterson. “Αν το σμήνος σας έχει κρούσματα, πρέπει να καταστρέψετε ολόκληρο το σμήνος”.

Η Sunrise Farms, η οποία ξεκίνησε από τους προ-παππούδες του Weber πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, μολύνθηκε παρά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας για την προστασία του σμήνους.

“Ο ιός έφτασε στα πτηνά τόσο άσχημα και τόσο γρήγορα, που όταν μπήκες μέσα, τα πτηνά ήταν απλά νεκρά”, δήλωσε ο Weber. “Το σπαρακτικό δεν περιγράφει το πώς αισθάνεσαι όταν μπαίνεις μέσα και τα απολύτως υγιή νεαρά πουλιά έχουν απλώς πεθάνει”.

Αφού έκαναν ευθανασία σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο κοτόπουλα στη Sunrise Farms, ο Weber και οι υπάλληλοί του πέρασαν τις διακοπές των Χριστουγέννων πετώντας τα κουφάρια. Έκτοτε, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα κοτέτσια.

Ο Weber ελπίζει ότι η φάρμα θα λάβει έγκριση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να φέρει ξανά νεοσσούς στη φάρμα αυτή την άνοιξη. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν άλλοι πέντε μήνες μέχρι οι κότες να είναι αρκετά ώριμες για να γεννήσουν αυγά.

Αισθάνεται τυχερός που δύο φάρμες που συνιδιοκτητεί η εταιρεία του δεν έχουν μολυνθεί και εξακολουθούν να παράγουν αυγά για τους πελάτες του. Αλλά η ανάκαμψη από την επιδημία δεν θα είναι εύκολη.

“Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας”, δήλωσε ο Weber. “Θα κάνουμε άλλη μια προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή την οικογένεια εργαζομένων ενωμένη, επειδή έχουν δουλέψει τόσο σκληρά για να χτίσουν αυτή την εταιρεία στην εταιρεία που είναι”.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου