Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα.

Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε απόψε τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας “χερσαίας” επιχείρησης στην πόλη αυτή που έγινε καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα τους όρους για εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σε μια στιγμή που διαφαινόταν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει και το Ισραήλ οδεύει προς στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Η ισλαμιστική παράταξη ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχτηκε την πρότασή τους.

Συμφωνία τριών φάσεων

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η απόφαση αυτή έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, λέοντας πως «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής το Κάταρ και η Αίγυπτος, μεσολαβούν στις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ενημερώθηκαν σχετικά από την ηγεσία της οργάνωσης.

Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε αναστείλει τις συνομιλίες ως απάντηση στα ισραηλινά μέτρα για την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα.

Η εν λόγω ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ τονίζει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Η δήλωση της Χαμάς έρχεται μετά από έντονες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο την Κυριακή στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και του Κατάρ και η CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ντόχα για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι και αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Δεν ικανοποιείται το Ισραήλ

Από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση της Χαμάς. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς απορρίπτεται από την πλευρά του Ισραήλ. «Η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι τέχνασμα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel. Επίσης το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα έχει την απάντηση της Χαμάς από τους διαμεσολαβητές, τη μελετά και θα δώσει επίσημη απάντηση.