Breaking

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

“ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ” ΕΙΠΕ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ… ΔΙΑΚΟΠΕΣ!


ERDOG

«Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

«Συγχαίρω τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που προστατεύει την κληρονομιά των προγόντων μας», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο 56 ιστορικά μνημεία αποκαταστάθηκαν πριν από εμάς, μεταξύ 1996 και 2002, θα φανεί πόσο μεγάλη επιτυχία έχει καταγράψει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ενώ επισήμανε πως «όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στην Ανατολία και τη Θράκη, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ένα αντικείμενο ή μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε εμάς και τους προγόνους μας, φτάνουμε εκεί και το φέρνουμε στο φως».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει συνδράμει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους αμάχους, στέλνοντας 50.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τζαμί μετά από 79 χρόνια
Ήδη στα social media ανεβαίνουν βίντεο με την πρώτη προσευχή στο τζαμί, πλέον, της Μονή της Χώρας.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου