Την παραπομπή σε δίκη και των τεσσάρων κατηγορουμένων του πληρώματος του «Blue Horizon», εισηγείται προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πειραιά αναφορικά με τη φονική πτώση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι όταν τον έσπρωξε ο ύπαρχος του πλοίου, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου.

Πως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη: «Στις 5.09.2023  το πλοίο BLUE HORIZON  βρισκόταν προσδεδεμένο στο λιμένα Πειραιά λόγω προγραμματισμένου δρομολογίου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί  στις 21:00 με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Στον καταπέλτη του πλοίου βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι Μ.Μ ( ύπαρχος )  και Χ.Β ( ναύκληρος ). Λίγο μετά τις 21:00, όταν έφτασε η ώρα να αναχωρήσει το πλοίο, ο Μ.Μ απομάκρυνε το τελευταίο σχοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας και επέστρεψε στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων (καταπέλτη) του πλοίου. Περί την ώρα 21 :13 ενόσω η ράμπα δεν είχε ακόμη ανελκυσθεί, αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένα  και ενώ το πλοίο  ήταν έτοιμο προς αναχώρηση ,αφού μάλιστα είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του ,ο κατηγορούμενος ύπαρχος και ο κατηγορούμενος ναύκληρος αντιλήφθηκαν να έρχεται τρέχοντας προς το μέρος τους ο Αντώνιος Καργιώτης. Είχε προμηθευθεί με εισιτήριο για να ταξιδέψει με το πλοίο  και ενώ είχε αρχικά επιβιβασθεί ,ακολούθως εξήλθε του πλοίου και καθόταν στην δεξιά μπίντα πρόσδεσης  του κάβου (αριστερή πλευρά του πλοίου ), μόλις δε αντιλήφθηκε ότι το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει ,έτρεξε και κατάφερε να ανέβει στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων , προκειμένου να επιβιβαστεί. Τότε ο ναύκληρος  τον εμπόδισε με το σώμα του να εισέλθει στο πλοίο , οπότε επενέβη και ο ύπαρχος και από κοινού άρχισαν να τον τραβούν προς την προβλήτα .Αμέσως Ο Αντώνιος Καργιώτης επιχείρησε να ανέβει ξανά στον καταπέλτη, οπότε ο ύπαρχος άρχισε να τον εξωθεί, σπρώχνοντάς τον και τραβώντας τον με τα χέρια του προς την προβλήτα ,φωνάζοντας του «έξω ρε « ενώ από την πλευρά του, ο Αντώνιος Καργιώτης επανερχόνταν επανειλημμένως σε μία διαρκή προσπάθεια να επιβιβασθεί. Όπως ειδικότερα προκύπτει από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού, οι αρχικές απωθήσεις έλαβαν χώρα ενόσω ο καταπέλτης εξακολουθούσε να  εφάπτεται στην προβλήματα και είχε οριστικά απομακρυνθεί. Την στιγμή εκείνη δέχθηκε εκ νέου για Τρίτη φορά απώθηση από τον ύπαρχο  με αποτέλεσμα, εξαιτίας της ασκηθείσας σε βάρος του σωματικής βίας, να πέσει στο κενό, το οποίο δημιουργήθηκε από την κίνηση του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμα ανεκλυσθεί και ασφαλισθεί και να βρεθεί στη θάλασσα στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου. Καθώς το πλοίο απομακρύνονταν από τον προβλήτα, ο ύπαρχος παρέμεινε στην άκρη του καταπέλτη και ενώ παρατηρούσε τον Αντώνιο Καργιώτη που είχε πέσει στη θάλασσα και αναδευόταν αδυνατώντας να κολυμπήσει και να επιπλεύσει, λόγω της κίνησης των μηχανών και της περιδίνησης των υδάτων ,παρά ταύτα έδωσε έγκριση για άμεση αναχώρηση του πλοίου, χωρίς να γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διάσωση του Αντώνη Καργιώτη, ( όπως παύση μηχανών ,ρίψη σωσιβίου ,χρήση σωσίβιας λέμβου)»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το cretalive.gr, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραπομπή:

  • Του πλοιάρχου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία πλοίου από την οποία επήλθε θάνατος και της απόπειρας υπόθαλψης κατά συρροή. Ο καπετάνιος, με βάση την εισαγγελική πρόταση, κατηγορείται ότι  αφενός έδωσε το πράσινο φως να αποπλεύσει το «Blue Horizon» με ανοιχτό καταπέλτη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας, αφετέρου του αποδίδεται ότι ενώ είχε ήδη επέλθει ο θάνατος του άτυχου Αντώνη και ενώ είχε εικόνα όσων προηγήθηκαν, στις επικοινωνίες που είχε με τις Λιμενικές Αρχές  ανέφερε ψευδώς, με πρόθεση συγκάλυψης, ότι ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα ενώ έτρεχε να καβαλήσει τον καταπέλτη και να ανέβει στο πλοίο.
  • Του υπάρχου, ο οποίος επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο αλλά και της κατάχρησης εξουσίας. Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει δόλο στον ύπαρχο και σημειώνει: «αποτέλεσμα των απωθήσεων του κατηγορούμενου ήταν να πέσει τελικά ο Αντώνης Καργιώτης στο κενό που είχε δημιουργηθεί από την κίνηση του πλοίου, μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος ακόμα δεν είχε ανελκυσθεί και ασφαλισθεί, να βρεθεί στη θάλασσα, στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου, με συνέπεια, να επέλθει, εντός ολίγων λεπτών, ο θάνατός του λόγω πνιγμού εντός θαλάσσιου ύδατος, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής, αποτέλεσμα που προέβλεψε και αποδέχθηκε ως ενδεχόμενο να επέλθει». Επιπρόσθετα, στον ύπαρχο αποδίδεται ότι άσκησε βία που δεν ήταν αναγκαία για την τήρηση της τάξης και ασφάλειας του πλοίου και για την προστασία των επιβαινόντων.
  • Του υποπλοιάρχου για συνέργεια, δια ενέργειας και δια παραλείψεως, σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο. Κατά την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο υποπλοίαρχος ενώ εκτελούσε υπηρεσία αξιωματικού πρύμνης, ευρισκόμενος στο κατάστρωμα 5 (ρεμέντζο) του πλοίου, σε θέση από την οποία είχε άμεση οπτική επαφή με τον καταπέλτη του πλοίου και τα όσα εκτυλίσσονταν, εκείνος παρέμενε αδρανής. Επιπλέον του καταλογίζεται ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη διάσωση του Αντώνη. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον πλοίαρχο ώστε ο τελευταίος να δώσει εντολή για να παύσει η λειτουργία των μηχανών, ούτε όμως και έριξε στη θάλασσα κάποιο από τα διαθέσιμα προς ρίψη σωσίβια.
  • Του ναύκληρου για τις πράξεις της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο και για κατάχρηση εξουσίας. Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι και εκείνος άσκησε, τουλάχιστον στην αρχή,  βία σε βάρος του Αντώνη καθώς τον τράβηξε προς την προβλήτα, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε αδρανής.

Η φονική πτώση του Αντώνη μετά από τα σπρωξίματα του υπάρχου όσο ο 36χρονος προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο, πατώντας στον καταπέλτη που ήδη βρισκόταν σε φάση ανύψωσης, έκανε το γύρο της Ελλάδας μέσα από βίντεο που κατέγραψε κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα.