Breaking

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Θρασύτατοι οι τοπικοί κοτζαμπάσηδες στη Ρόδο

Πώς η οικογένεια Μαργέλλου κατάφερε να κυριαρχήσει στην επιχειρηματική ελίτ του νησιού - Κέρδισαν και τον διαγωνισμό για το καφενείο της Βουλής

Zougla Newsroom 

Φαίνεται τελικά πως στη Ρόδο οι νόμοι του κράτους δεν έχουν μάλλον καμία αξία ή… εκεί στο νησί έχουν τους δικούς τους νόμους.

Για του λόγου το αληθές, το τελευταίο 24ωρο όλη η Ελλάδα μιλούσε για ένα πολύ γνωστό beach bar της περιοχής, το «Santa Marina», ιδιοκτησία της εταιρείας «Μαργέλλος Εμμανουήλ και ΣΙΑ ΟΕ», το παραλιακό κομμάτι του οποίου σφραγίστηκε χθες το πρωί από την Κτηματική Υπηρεσία και την αστυνομία.

Όμως, δύο ώρες αργότερα, οι υπεύθυνοι του καταστήματος απλώς ξήλωσαν τις κορδέλες και λειτούργησαν κανονικά.  Πώς άραγε το έκαναν αυτό ; Με ποιο θράσος αυτοί οι κύριοι αγνόησαν τελείως την απόφαση των Αρχών ; Ποιος έδωσε την εντολή να ξηλώσουν τις κορδέλες και ποιος πήγε να καλύψει την παρανομία ;

Βέβαια η αστυνομία επενέβη εκ νέου, απομάκρυνε τους τουρίστες από τις ξαπλώστρες, συνέλαβε τον υπεύθυνο του καταστήματος και επανασφράγισε την ακτή.

Τα γεγονότα αυτά είναι προφανές ότι αποδεικνύουν πως στο νησί η επιβολή του νόμου είναι δύσκολη. Όμως ανοίγεται και ένα τεράστιο θέμα σχετικά με την νομιμότητα και σε άλλα τουριστικά νησιά της χώρας που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Από τη μία πλευρά οι υποστελεχωμένες  υπηρεσίες και οι ανύπαρκτες τοπικές Αρχές και από την άλλη το πολύ χρήμα που ρέει με αποτέλεσμα κάποιοι τοπικοί παράγοντες να μιλούν για την απόλυτη διαφθορά. Με λίγα λόγια «το χρήμα κλείνει τα στόματα» λένε στη «Ζούγκλα».

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη επιχείρηση στη Ρόδο έχει γίνει ευρύτερα γνωστή πριν από περίπου έναν χρόνο όταν εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έδειχναν σερβιτόρους μπαίνουν ολόκληροι  μέσα στο νερό προκειμένου να εξυπηρετήσουν πελάτες που κάθονταν σε ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλες αυτές οι κατασκευές εντός της θάλασσας είχαν μπει στο στόχαστρο της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού και είχαν απομακρυνθεί στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, ενώ στην επιχείρηση επιβλήθηκαν και πρόστιμα, πολύ χαμηλά όμως σε σχέση με τα χρήματα που εισπράττουν. Ακόμα ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε έπειτα από ελέγχους είναι το γεγονός πως η επιχείρηση δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας και ούτε είχε άδεια για να χρησιμοποιεί τον αιγιαλό.

Παρ΄όλα αυτά τα αφεντικά αποφάσισαν να ανοίξουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η Κτηματική Υπηρεσία λοιπόν έπειτα από τη νέα αυτοψία σφράγισε εκ νέου φέτος τον παραλιακό χώρο, τοποθέτησε κορδέλα ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 28.500 ευρώ.

Επίσης τοποθετήθηκε και  μήνυμα στα αγγλικά και τα ελληνικά, ενημερώνοντας ότι η παραβίαση της σφράγισης είναι πλέον ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση.

Όλα τα παραπάνω βέβαια αφορούν το κομμάτι της παραλίας διότι όπως προκύπτει το beach bar θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά μέχρι τις 20 Ιουνίου. Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο δήμος Ρόδου διέταξε τη σφράγισή του, καθώς δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας, έδωσε όμως προθεσμία για την απομάκρυνση του εξοπλισμού.

Αλλά το πρόβλημα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, «το κατάστημα δεν μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας (βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου), χωρίς να έχει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μάλιστα, η Εφορεία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει το κατάστημα, σημειώνοντας ότι “για την εγκατάσταση και λειτουργία του καταστήματος ουδέποτε χορηγήθηκε ούτε θα ήταν δυνατόν να χορηγηθεί έγκριση από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας υπό τις παρούσες συνθήκες, εφόσον έχει προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας”».

H υπόθεση με τη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η μόνη, με την κοινωνία της Ρόδου να πιστεύει πως η πολιτεία δεν είναι σε θέση να επιβάλλει τον νόμο στο νησί. Τοπικοί παράγοντες λένε στη Ζούγκλα πως «έτσι είναι αυτά, επιβάλλονται πρόστιμα και ανοίγουν πάλι διότι τα πρόστιμα και η νομοθεσία μπροστά στα χρήματα που κερδίζουν δεν είναι τίποτα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Η «Μαργέλλος Εμμανουήλ και ΣΙΑ ΟΕ» δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία αφού φέρεται να διαχειρίζεται πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση του κυλικείου της Βουλής έως το 2021. Ο διαχειριστής της εταιρείας Μανώλης Μαργέλλος πρόκειται για ένα γνωστό όνομα στην εγχώρια επιχειρηματική ελίτ με πολλές γνωριμίες.

Ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Ronda», «Santa Marina» και «Soho», το 2022 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιά του Φένια Παπασταμάτη στο νησί της Ρόδου.

Mετά την τελετή διοργάνωσε ένα φαντασμαγορικό dinner party στο «Santa Marina» με μια εντυπωσιακή διακόσμηση και τέλεια επιμέλεια και διοργάνωση.

Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του έφθασαν δια…θαλάσσης με σκάφος στο σημείο της δεξίωσης, ενώ το ελληνικό συγκρότημα «Μέλισσες» που έφθασε επίσης με σκάφος σε ειδική σκηνή που είχε στηθεί, κράτησε τους καλεσμένους σε ξέφρενο κέφι μέχρι το πρωί.

Ο Μανώλης Μαργέλλος με την εκλεκτή της καρδιάς του

Στο «παράνομο» όπως προκύπτει beach bar οργανώνονται συχνά και πολλά event  με γνωστούς καλλιτέχνες. Πολλοί στο νησί μιλούν για το «Nammos» της Ρόδου αλλά και για έναν πολύ ισχυρό επιχειρηματία που όποια πέτρα και να σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω.

O επιχειρηματίας Μανώλης Μαργέλλος με τον Αντώνη Ρέμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου