Συνεχίζεται η απολογία της περιβόητης Κ.A., του «εγκεφάλου» της σπείρας των εκβιαστών, η οποία αποσπούσε από επιχειρηματίες τεράστια χρηματικά ποσά. Η 43χρονη, γνωστή ως «Νάνσυ», στις συναντήσεις της ήταν πάντα περιποιημένη, φορούσε ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα και μιλούσε με πολύ επιτηδευμένο ύφος.

Κατά τις έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν περίπου 25 ρολόγια, τα περισσότερα από ακριβές μάρκες. Το ένα μάλιστα ήταν Rolex που κοστίζει κοντά στις 7.000 ευρώ. Την ώρα της σύλληψής της, είχε στην κατοχή της το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, χωρισμένα σε φακέλους.

Η «Ζούγκλα» φέρνει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες της Κ.Α., που αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών για κακουργήματα και πλημμελήματα:

Η «Νάνσυ» κατηγορείται, μαζί με ακόμα πέντε άτομα – μέλη του κυκλώματος που δρούσε στην Αθήνα και άλλες περιοχές, για τον εκβιασμό ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης. Η «συμμορία» ζητούσε χρήματα προκειμένου οι επιχειρηματίες να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία. Οι έξι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα.

Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είχαν οδηγηθεί για να απολογηθούν οχτώ από τους κατηγορούμενους. Στο τέλος της διαδικασίας, προφυλακίστηκαν δύο από αυτούς (δύο γυναίκες), οι οποίοι είχαν ρόλο «υπαρχηγού». Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Οι συνεργάτες της Κ.Α. και τα «διευθυντικά» στελέχη του κυκλώματος

Το κύκλωμα των εκβιαστών ήταν μια μεγάλη και… οικογενειακή «επιχείρηση», αφού η «Νάνσυ» συνεργαζόταν με τη μητέρα και τον αδερφό της, ενώ στη συμμορία υπήρχαν διάφοροι ρόλοι, όπως αυτός του ταμία και των εκτελεστικών οργάνων.

Τα τρία βασικά στελέχη που ήταν σε άμεση επαφή με τη Κ.Α. ήταν οι:

Ο αδερφός του δημοτικού συμβούλου

Ο Σ.Σ. αποτελούσε το έτερο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διεύθυναν από κοινού με την Κ.Α., διατάσσοντας, καθοδηγώντας και εποπτεύοντας και ο ίδιος τα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο βασικός ρόλος του συγκεκριμένου ήταν η επικοινωνία και η καθοδήγηση του Τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας – επίσης μέλος του κυκλώματος. Μέσω αυτού, λάμβανε γνώση σχετικά με επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωνε τη «Νάνσυ», η οποία ακολούθως ειδοποιούσε τους καταστηματάρχες ώστε να προετοιμαστούν για τους ελέγχους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ο Σ.Σ. έδινε απευθείας εντολές στον Τμηματάρχη, σχετικά με το σε ποια καταστήματα επιθυμεί να μεταβεί η Δημοτική Αστυνομία για έλεγχο, εάν θα βεβαιώσουν παραβάσεις και ποιες θα είναι αυτές. Αυτό γινόταν κατόπιν συνεννόησης με τη Κ.Α., με την οποία αποφάσιζαν σε ποια καταστήματα θα πραγματοποιηθούν ή όχι έλεγχοι, αναλόγως με το πώς θα εξυπηρετηθούν οι σκοποί της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, όταν ενημερωνόταν από τη «Νάνσυ» ότι κάποιο υπό την προστασία τους κατάστημα δεχόταν έλεγχο χωρίς να το γνωρίζει αυτός, φρόντιζε ο ίδιος κατόπιν επικοινωνίας με τον Τμηματάρχη, είτε να αποφευχθεί ο έλεγχος και να αποχωρήσουν οι ελεγκτές, είτε να βεβαιώσουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις κανονικές. Εάν δεν γινόταν αυτό και βεβαιωνόταν κανονικά οι παραβάσεις, στη συνέχεια τις παραλάμβανε ο ίδιος από τους καταστηματάρχες, προκειμένου κατόπιν συνεννόησης με τον Τμηματάρχη, να τις ακυρώσουν.

Επίσης, ο ίδιος μαζί με την Κ.Α., ως διευθυντικά στελέχη καθόριζαν σε ποια καταστήματα θα αποστείλουν τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους – μέλη της οργάνωσης για έλεγχο, ώστε να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν χρηματικά ποσά για να ενταχθούν υπό την προστασία τους. Ομοίως από κοινού συναποφάσιζαν το ύψος των χρηματικών ποσών που θα τους παρέδιδαν οι καταστηματάρχες. Όταν γινόταν η παραλαβή των χρημάτων, μοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους και στα λοιπά μέλη της οργάνωσης, δωροδοκώντας τους αρμόδιους κάθε φορά δημοσίους υπαλλήλους.

Ο ταμίας

Ο Κ.Α., είναι αδερφός της αρχηγού και αποτελώντας άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης της, εντάχθηκε ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση που αυτή διεύθυνε. Κατόπιν εντολής της αδερφής του, ο άνδρας ανέλαβε τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία της οργάνωσης.

Λάμβανε απευθείας οδηγίες από την αδερφή του, ώστε αφενός να μεταβαίνει στα υπό την προστασία της οργάνωσης καταστήματα για την παραλαβή των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών και αφετέρου να διαμοιράζει τα χρήματα αυτά στα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

Ο ίδιος αποθήκευε τα χρήματα που προερχόντουσαν από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης στην οικία της μητέρας τους Κ.Ζ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, από το ίδιο σημείο και μόνο κατόπιν εντολής της αδερφής του, παραλάμβανε χρηματικά ποσά προκειμένου, είτε να δωροδοκήσει τους δημοσίους υπαλλήλους – μέλη της οργάνωσης, είτε να τα διαμοιράσει στον Σ.Σ. Στις παραδόσεις αυτές επιδείκνυε μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνει αντιληπτή η δράση του από τρίτους και από τις διωκτικές αρχές.

Επίσης, εκτελούσε και χρέη οδηγού και συνοδού της αδερφής του, την οποία μετέφερε και συνόδευε στις συναντήσεις της με τους καταστηματάρχες και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο Κ.Α., υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και δίχως αυτόν θα ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά της.

Κατείχε καίρια θέση στη Δημοτική Αστυνομία, όντας Τμηματάρχης Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων την διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Ο Τμηματάρχης δρούσε αποκλειστικά κατόπιν εντολών που λάμβανε από τον Σ.Σ., τον οποίο ενημέρωνε σχετικά με τους επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, για τους οποίους γνώριζε λόγω της θέσης του στην Υπηρεσία. Ο Σ.Σ. ακολούθως ενημέρωνε τη «Νάνσυ» για τους ελέγχους και αυτή ειδοποιούσε τους ιδιοκτήτες των υπό την προστασία της οργάνωσης καταστημάτων, ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως.