Breaking

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ο δήμος παράδειγμα που αντιστέκεται στη λειψυδρία


H λειψυδρία, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα. Με αυξανόμενη ένταση πλήττει περιφέρειες, δήμους, χωριά και πόλεις, αλλά κυρίως την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας βαθιά ανησυχία τόσο τους διοικούντες όσο και στον γενικό πληθυσμό.

Στην Κορινθία, όλοι οι δήμοι, μήτε της πάλαι ποτέ λουτρόπολης του Λουτρακίου εξαιρουμένης, προβαίνουν σε εκκλήσεις προς τους δημότες για την διαχείριση του νερού, ενημερώνουν για τρόπους διαχείρισης,  διακοπές, έλλειψη νερού. Μάλιστα δύο από αυτούς, ο Λουτρακίου και ο Βέλου-Βόχας βρίσκονται εδώ και μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την λειψυδρία.

Από την άλλη, ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει στους δημότες του ότι η μία μετά την άλλη οι κοινότητές του υδρεύονται πλέον και με νερό γεωτρήσεων ακατάλληλο προς πόση.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου ξεκινά τώρα κάποια περιορισμένα έργα ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των κοινοτήτων του και κυρίως την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων διανομής νερού, ενώ καλεί κι αυτός τους δημότες σε λελογισμένη χρήση για να αποφευχθούν διακοπές νερού.

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας σίγουρα είναι αυτός που βρίσκεται στην πλέον τραγική κατάσταση από όλους τους δήμους της Κορινθίας, καθώς το νερό που διατίθεται για ύδρευση δεν είναι ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά επαρκές, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Θανάσης Μανάβης να απευθύνει δραματική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία για την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος του.

Κι αν φύγουμε από την Κορινθία και πάμε στη διπλανή Αττική, το φάντασμα της λειψυδρίας πλανάται πλέον πιο έντονο από ποτέ πάνω από την Αθήνα, καθώς τα αποθέματα στη λίμνη Μόρνου πέφτουν με δραματικούς ρυθμούς σε σημείο που ενεργοποιήθηκαν οι συμπληρωματικές  πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικοβοιωτίας, ενώ πλέον γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Από την άλλη, η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Οι καλλιέργειες, χωρίς επαρκές νερό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων και την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Η έλλειψη νερού επηρεάζει όχι μόνο τις φυτικές καλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία, με τους αγρότες να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.

Κι όμως μέσα σε όλη αυτή την κατήφεια, υπάρχει ένας δήμος, υπάρχει ένας δήμαρχος που αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο διορατικούς και αποτελεσματικούς αιρετούς, έχοντας αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στη φροντίδα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου του και όχι μόνο.

Ένας δήμαρχος προνοητικός, ένας δήμος προς μίμηση

Πρόκειται φυσικά για τον δήμο Σικυωνίων, τον μοναδικό δήμο της Κορινθίας και έναν από τους ελάχιστους της Πελοποννήσου, που δεν έχει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, που διαθέτει απρόσκοπτα πόσιμο νερό στις κοινότητές του, που εκτελεί αρδευτικά έργα ορθής διαχείρισης του νερού, πολλών πολλών εκατομμυρίων και που φέτος πέτυχε η λίμνη της Στυμφαλίας εν μέσω παρατεταμένης ανομβρίας να έχει ικανοποιητική στάθμη υδάτων.

Αναφερόμαστε στον δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο που με αίσθημα ευθύνης και όραμα για το μέλλον, έχει εξασφαλίσει εδώ και χρόνια σημαντικές χρηματοδοτήσεις, καθιστώντας τον δήμο του παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η στρατηγική του δημάρχου Σικυωνίων, ήδη από την εποχή που ήταν δήμαρχος Φενεού το μακρινό 2006, βασίστηκε σε μια συνολική και πολυδιάστατη προσέγγιση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που θα εξασφάλιζαν την αειφορία και την ευημερία του τόπου του.

Με επίμονη, συνεχή προσπάθεια και άριστη συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπως η κατασκευή και η αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης, η δημιουργία συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού, και η χρήση νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση και αποθήκευση υδάτινων πόρων.

Αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται την τελευταία δεκαετία και αφορούν στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, γεγονός που κατατάσσει τον δήμο Σικυωνίων στην πρώτη θέση ανάμεσα στους 26 δήμους της Πελοποννήσου. Πρόκειται για έργα που διασφαλίζουν ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να ζήσουν σε έναν δήμο με σταθερές και βιώσιμες υδάτινες υποδομές.

1 / 7

Αρδευτικά έργα πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στην εξοικονόμηση και στην ορθολογική διαχείριση και της τελευταίας σταγόνας νερού για την γεωργία, με κλειστά δίκτυα, ηλεκτρονικά υδρόμετρα, τηλεμετρία και τηλεπαρακολούθηση των υδάτων.

Υδρευτικά έργα που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν στη μεταφορά πόσιμου νερού από την Στυμφαλία σε όλες τις κοινότητες της βόρειας παραλιακής ζώνης και κυρίως του Κιάτου, έργα ζωής, με τα οποία πραγματοποιήθηκαν αντικαταστάσεις και βελτιώσεις δικτύων, ηλεκτρονικές μετρήσεις κατανάλωσης, τηλεέλεγχος στις δεξαμενές και σε όλο το δίκτυο από τη Στυμφαλία έως και την τελευταία δεξαμενή, έως και το τελευταίο σπίτι του δήμου.

Έργα Βιολογικού Καθαρισμού και ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης του νερού πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, έργα που προχωρούν στην τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και που θα αρδεύσουν με την ολοκλήρωσή τους, 6000 στρέμματα αγροτικής γης.

Να μην ξεχνάμε ότι σε όλα αυτά, υπάρχει και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την δημιουργία των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που αντλούν ενέργεια από τη δύναμη της βαρύτητας, από τη φυσική ροή του νερού καθώς τρέχει από τα μεγαλύτερα υψόμετρα (Στυμφαλία) προς τα χαμηλότερα (Κιάτο). Έξι τέτοιοι σταθμοί που παράγουν ενέργεια και μειώνουν το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΣ.

Επίσης, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στον βιολογικό καθαρισμό που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της λειτουργίας των εκεί εγκαταστάσεων αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της αειφορικής διαχείρισης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Σπύρος Σταματόπουλος.

Ηδιορατικότητα του δημάρχου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες μελέτες προς χρηματοδότηση μεγάλων έργων αποταμίευσης νερού που θα προστατεύσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή από τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Μεγάλες λιμνοδεξαμενές και έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και να εξασφαλίσουν ότι οι αγρότες αλλά και ο δήμος γενικότερα θα έχει πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες νερού, ακόμη και σε περιόδους έντονης ανομβρίας.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος, δεν είναι απλά ένας δήμαρχος με υψηλή πολιτική διορατικότητα, αλλά ένας αιρετός βαθιάς αφοσίωσης στον τόπο του. Μέσα από τη συνεχή προσπάθειά του να εξασφαλίζει πόρους και να υλοποιεί έργα με γνώμονα το κοινό καλό, έχει καταφέρει να επιφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και να ενισχύσει σημαντικά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Χάρη στο πολυετές έργο του, στα μεγάλα έργα που οραματίστηκε και υλοποιεί, ο δήμος Σικυωνίων αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον θωρακισμένους δήμους σε πανελλήνιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά στην λειψυδρία και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αποτελεί αναμφίβολα, ένα παράδειγμα προς μίμηση!

gnomipoliton.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου