Μια βόλτα να κάνετε στους δρόμους της, άδειας πια, Αθήνας αυτές τις ημέρες και δη πριν ξημερώσει, θα διαπιστώσετε πως είναι πολλά τα μπαλκόνια διαμερισμάτων στα οποία τα φώτα είναι αναμμένα.
Εύλογα σκέφτεστε πώς μπορεί αυτό να λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέτρο για τυχόν παραβίαση της οικείας μας.
Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους τρόπους να καταλάβουν πιθανοί εισβολείς πως το σπίτι είναι ακατοίκητο.
Δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι ο φωτισμός εξωτερικού χώρου αποτρέπει τα εγκλήματα. Ενδεχομένως να μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως όντως μας κάνει πιο ασφαλείς. Αυτό ισχύει και για το φωτισμό των δρόμων των πόλεων, όταν ο φωτισμός είναι πολύ έντονος.
Τα αναμμένα φώτα στο μπαλκόνι, ως αποτρεπτικό παράγοντα δεν είναι κάτι άλλο από ένας μύθος που ‘τακτοποιεί’ την ανθρώπινη ψυχολογία (είναι από τις απλές λύσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς), αλλά δεν έχει πρακτική έννοια.
Είναι κάτι ανάλογο με την σκέψη πως αν έχουμε όλα τα φώτα κλειστά και τα παντζούρια κατεβασμένα παντού, είναι σαν να ‘φωνάζουμε’ ότι λύπουμε.
Τουναντίον, όταν τα φώτα είναι συνεχώς αναμμένα (και τις πρωινές ώρες) και δη για ημέρες, υποδηλώνουν πως το σπίτι είναι άδειο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν σε τζάμια δεν υπάρχουν κλειστά παντζούρια (ή κουρτίνες/στόρια), τα έντονα φώτα στον εξωτερικό χώρο φωτίζουν και το εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι οι επιτήδειοι μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει κίνηση.
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ
Εταιρεία που πουλάει προϊόντα που αυξάνουν την ασφάλιση των πορτών και των παραθύρων, εξηγεί ότι είναι παρανόηση πως οι κλέφτες μπαίνουν από τα παράθυρα. «Η έρευνα δείχνει ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν τις πόρτες για την πρόσβαση σε ένα σπίτι».
Πρόσθεσε και ότι οφείλεται σε κοινή παρανόηση και το γεγονός ότι οι διαρρήκτες χρειάζονται χρόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. «Ένας επαγγελματίας χρειάζεται λίγα λεπτά για να μπει σε ένα σπίτι και να βγει. Προηγουμένως, αναζητούν ευκαιρίες και αναζητούν γρήγορα την περιοχή τους για εύκολους στόχους. Σπίτια που δεν είναι καλά ασφαλισμένα ή είναι άδεια».
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες διαρρήξεις τείνουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι διαρρήκτες δεν πιστεύουν ότι είναι κάποιος στο σπίτι. Έτσι, τα φώτα δεν βοηθούν πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο ασφαλείας είναι οι ρουτίνες. Δηλαδή, φώτα με χρονόμετρο ή αισθητήρα κίνησης και δυνατότητα αναγνώρισης ανθρώπων, με άμεση αποστολή σχετικής ειδοποίησης.
Προφανώς βοηθά η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας με αισθητήρες κίνησης και κάμερες (πλέον δεν χρησιμοποιούν επίγειες γραμμές -ρεύματος- που παλαιότερα κόβονταν και τελείωνε η λειτουργία τους), αλλά και να ενημερώνετε έμπιστους γείτονες πως θα λείπετε, ώστε να έχουν το νου τους και να μαζεύουν ό,τι υπάρχει στο γραμματοκιβώτιο πριν σχηματιστεί ‘βουνό’ -και καταλάβουν όλοι πως λείπετε.
Οι ειδικοί επί της ασφάλειας των χώρων μας ενημερώνουν ότι δεν χρειάζεται να αδειάσει το γραμματοκιβώτιο σας. Είναι χρήσιμο να αφήνει 2-3 φακέλλους ή φυλλάδια, καθώς «το να μην έχετε κάτι μπορεί να είναι σημάδι σε κάποιον που παρακολουθεί το σπίτι σας ότι έχετε φύγει».
Η «έξυπνη» κλειδαριά και η βιντεοκάμερα είναι επίσης στους τρόπους που έχουμε να προφυλάξουμε την περιουσία μας.
Οι κλειστές κουρτίνες και οι κλειστές περσίδες είναι επίσης μια λύση, αν δεν θέλετε να υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Επιπλέον μέτρα έχουν να κάνουν με smart ρυθμίσεις που θέτουν σε λειτουργία την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και το να ασφαλίσουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα (συμπεριλαμβανομένων των συρόμενων γυάλινων θυρών).
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ
Κατά καιρούς πρώην διαρρήκτες επιστρατεύονται από αρχές και υπηρεσίες, για να μάθουμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε το σπίτι μας, όταν λείπουμε για διακοπές.
Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι που έχουν δώσει είναι ένα ορατό σύστημα ασφαλείας (συναγερμός), ο καλός φωτισμός (που ενεργοποιείται με την κίνηση), οι δυνατές, βαριές πόρτες, μια τηλεόραση σε λειτουργία, οι χρονοδιακόπτες σε φώτα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και να μην ποστάρουμε στα social media πού βρισκόμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου