Γράφει ο Νίκος Παγουλάτος
Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, που διεξήχθησαν στην Ντόχα, διακόπηκαν προσωρινά την Παρασκευή, με τους διαπραγματευτές να αναμένεται να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο. Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και για την απελευθέρωση των ομήρων. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί», υποδεικνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες.
Σε μια κοινή δήλωση, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον παρουσίασε μια «νέα συμβιβαστική πρόταση», η οποία βασίζεται σε σημεία συμφωνίας που είχαν επιτευχθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή «κλείνει τα κενά» που υπήρχαν μέχρι τώρα, με στόχο την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Οι διαμεσολαβητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην πρόταση αυτή, αναζητώντας τρόπους να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Η «επιφυλακτική» αισιοδοξία του Ισραήλ και η δυσπιστία του Ιράν
Σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Ιζάτ αλ Ρισκ στο Reuters, το Ισραήλ «δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνηθεί» στις προηγούμενες συνομιλίες, επικαλούμενος τις πληροφορίες που τους παρείχαν οι διαμεσολαβητές. Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές εξέφρασαν «επιφυλακτική αισιοδοξία» για την πρόοδο προς μια συμφωνία εκεχειρίας, όπως αναφέρθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου το Σάββατο. «Η ομάδα εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη δυνατότητα προόδου προς μια συμφωνία που βασίζεται στην τελευταία αμερικανική πρόταση», ανέφερε η ανακοίνωση. «Υπάρχει ελπίδα ότι η έντονη πίεση στη Χαμάς από τις ΗΠΑ και τους διαμεσολαβητές θα οδηγήσει στην άρση της αντίθεσής τους στην αμερικανική πρόταση, επιτρέποντας ενδεχομένως μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».
Το Ιράν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Ντόχα, με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί Κανί, να δηλώνει ότι ενημερώθηκε από τον Καταριανό ομόλογό του, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, για τις διαπραγματεύσεις. Ο Μπαγκερί Κανί εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στο Ισραήλ, γράφοντας στο Χ (πρώην Twitter) ότι οι «εγκληματικές συμμορίες που κυβερνούν το Τελ Αβίβ» δεν μπορούν να εμπιστευτούν στις συνομιλίες, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι, με τη συνεχή προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, είναι «συνένοχοι, όχι ουδέτεροι διαμεσολαβητές». Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι έχει προειδοποιήσει τον Καταριανό ομόλογό του για την «εξαπάτηση και την ανειλικρίνεια» του Ισραήλ και των συμμάχων του, αναφερόμενος στις συνομιλίες.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις απειλές του Ιράν για αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, ενώ το Ιράν συνεχίζει να εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής απάντησης. Η Χεζμπολάχ, που αποτελεί ιρανικό σύμμαχο στον Λίβανο, έχει επίσης δεσμευτεί να επιτεθεί στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα, μετά από μια επίθεση με πυραύλους που σκότωσε 12 παιδιά στα Υψίπεδα του Γκολάν. Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύγκρουση αυξάνονται, καθώς τα επεισόδια μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν σε ευρύτερη πολεμική σύρραξη.
Η απειλή της πολιομυελίτιδας στη Γάζα
Παράλληλα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για την απειλή της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας. Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση για τα δικαιώματα και την υπεράσπιση των πολιτών στις ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας. Το CAIR είχε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, μετά την ανίχνευση του ιού στα λύματα και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ασθένειας σε ένα Παλαιστίνιο παιδί.
Η πολιομυελίτιδα επανεμφανίστηκε στη Γάζα, 25 χρόνια μετά την εξάλειψή της, λόγω των καταστροφών στις νοσοκομειακές υποδομές μετά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του CAIR. Ο Ιμπραήμ Χούπερ, διευθυντής επικοινωνίας της οργάνωσης, δήλωσε: «Η υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στην συστηματική καταστροφή σχεδόν όλων των πολιτικών υποδομών στη Γάζα έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση μιας ασθένειας που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τα Παλαιστίνια παιδιά».
Η κατάσταση στη Γάζα είναι κρίσιμη, καθώς η απειλή της πολιομυελίτιδας αυξάνεται γρήγορα, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να καλούν για άμεση παύση του πολέμου, ώστε να μπορέσουν να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς και να αποτρέψουν ένα πλήρες ξέσπασμα της νόσου. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί 1 κρούσμα, ενώ υπάρχουν υποψίες για άλλα κρούσματα και ο ιός έχει ανιχνευτεί στα λύματα σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες τον Ιούλιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF ανέφεραν ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια επταήμερη παύση πυρός για να πραγματοποιηθεί ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Η πολιομυελίτιδα, ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού, μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ειδικά σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι κανονικές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς προστασία.
Οι συνθήκες στη Γάζα έχουν καταστήσει τον θύλακα ιδανικό τόπο αναπαραγωγής για τον ιό της πολιομυελίτιδας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να ζουν σε καταυλισμούς που στερούνται καθαρού νερού και κατάλληλης διάθεσης λυμάτων και απορριμμάτων.
ΗΠΑ: «Κατακλυσμιαίες» συνέπειες για το Ιράν αν προχωρήσει σε αντίποινα
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ την Κυριακή. Ο Μπλίνκεν θα έχει ως αποστολή να «επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξή μου στην ασφάλεια του Ισραήλ, να συνεχίσει τις εντατικές μας προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας και να υπογραμμίσει ότι με την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν αυτή τη διαδικασία».
Παρόλο που η δήλωση αυτή δεν κατονόμασε άμεσα το Ιράν, είναι εμφανές ότι αφορά και τις προειδοποιήσεις που έχουν γίνει από την Τεχεράνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «κατακλυσμιαίες» συνέπειες, αν το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου