Breaking

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Κίνδυνος τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον Παγασητικό από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλα

 

Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ακτές και μέσα στον κόλπο

Φόβους  για μεγάλη οικολογική καταστροφή και τεράστιο πρόβλημα στην δημόσια υγεία, εκφράζουν τοπικοί φορείς  του Βόλου καθώς χιλιάδες νεκρά ψάρια, ξεβράζονται στον Παγασητικό μέσω του  χείμαρρου του Ξηριά, από τον οποίο  διοχετεύονται στον κόλπο  τα νερά της λίμνης Κάρλας.

Η αρχή έγινε όταν χιλιάδες νεκρά ψάρια φάνηκαν να επιπλέουν στα νερά, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό τοπίο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Βόλου. Νεκρά ψάρια εντοπίζονται πλέον και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στον Άναυρο, τις Αλυκές και τη Νέα Αγχίαλο.

Η εικόνα των νεκρών ψαριών να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό κόλπο έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, που βλέπουν τις παραλίες τους να μετατρέπονται σε επικίνδυνες ζώνες μόλυνσης.

Σε νέες εικόνες που δημοσίευσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, φαίνεται πως το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια υπάρχει και μέσα στον Παγασητικό.  Όπως αναφέρει ο κ. Μπέος μετά από αυτοψία που έκανε με σκάφος:

«Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν…»

Το όλο πρόβλημα περιγράφει και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.  Όπως αναφέρει:

«Τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό δημιούργησαν ένα ασφυκτικό τοπίο που συνεπάγεται τεράστιας οικονομικής, επιχειρηματικής, αλλά και οικολογικής καταστροφής.

Από την πρώτη στιγμή, αφουγκραζόμενοι την αγωνία εκατοντάδων επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνο, επισημάναμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με την σήραγγα της Κάρλας.

Αυτό φυσικά έπρεπε να γίνει από τον περασμένο Μάιο, οπότε είχαμε και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, κι όταν το πρόβλημα ήταν πλέον ορατό, προ ημερών αποστείλαμε στην καθύλην αρμόδια Αρχή, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικό έγγραφο, με κοινοποίηση στον ΟΛΒ και στο Λιμεναρχείο Βόλου που προτείναμε την τοποθέτηση ειδικού δικτυού, ήτοι υδατόφραγμα για προστασία λιμένα που κρέμεται σε πλωτήρες, σε καίρια σημεία, ώστε τα ψάρια που έχουν αναπτυχθεί όλους αυτούς τους μήνες στην πλημμυρισμένη Κάρλα να μην διοχετευθούν στον Παγασητικό, καθώς η επαφή τους με το θαλασσινό νερό θα επέφερε και αυτή την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Βόλου και αποτελεί την μεγαλύτερη δυσφήμηση για τον τόπο μας.

Δυστυχώς οι ολέθριες συνέπειες του φαινομένου για τη Μαγνησία και οι πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για την οικονομία και το περιβάλλον στον τόπο μας, πρόλαβαν για άλλη μία φορά τις Αρχές. Καλούμε έστω και κατόπιν εορτής την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα ΑΜΕΣΑ που θα βοηθήσουν στην οικολογική ισορροπία της περιοχής, μιας και η οικονομική καταστροφή για την τοπική επιχειρηματικότητα είναι ήδη ανυπολόγιστη!».

Σε  επιστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Π.Ε. Μαγνησίας και τον ΟΛΒ αναφέρεται:

«Κύριοι

Δυστυχώς πριν δύο μέρες γίναμε ξανά μάρτυρες ενός ακόμα περιστατικού όπου η θάλασσα ξέβρασε νεκρά ψάρια [γλυκού νερού] και άλλες φερτές ύλες στην παραλία του Βόλου στο ύψος της περιοχής ΚΥΜΑΤΑ έμπροσθεν του κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και πανελλαδικά επιφέροντας ένα ακόμα χτύπημα στην τουριστική εικόνα του Βόλου και εν γένει του Ν. Μαγνησίας και αμαυρώνοντας την εικόνα ολόκληρης της πόλης.

Πέραν όμως του ανωτέρω γεγονότος, τα νεκρά ψάρια παραμένουν εκεί για μέρες χωρίς κάποιος υπεύθυνος να τα μαζεύει εγκαίρως, με αποτέλεσμα, πέραν της ντροπιαστικής εικόνας, να δημιουργείται έντονη δυσοσμία αλλά και να ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στον κόλπο του Παγασητικού καταλήγει μεγάλος αριθμός ψαριών γλυκού νερού από τα παρακείμενα κανάλια [όπως Ξηριάς κλπ] και τώρα αυτά τα ψάρια, καθώς αδειάζουν τα ύδατα από το φράγμα της Κάρλας, και καταλήγουν στον Παγασητικό, δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας, δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να δεσμεύουν οξυγόνο για τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Το φαινόμενο αυτό σας είχαμε τονίσει και προφορικά πριν είκοσι μέρες περίπου και σας είχαμε παροτρύνει για την άμεση λήψη μέτρων. Εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους σας με συνέπεια το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.


Συνεπώς σας καλούμε όπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συντονιστούν άμεσα για τη λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής επανάληψης του γεγονότος αυτού, όπως με την τοποθέτηση ειδικού δίκτυ, ήτοι υδατόφραγμα για προστασία λιμένα που κρέμεται σε πλωτήρες, σε καίρια σημεία, όπως έξοδοι παράκτιων καναλιών κλπ, αλλά και την άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση και καθαρισμό της παραλίας σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου