Εξελίξεις που αν επιβεβαιωθούν από τα γεγονότα θα αποτελούσαν ένα κομβικό ιστορικό σημείο για την Μέση Ανατολή αλλά και για την προσπάθεια ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας που αποτελεί το όραμα του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν (έστω σε μία νέα εκδοχή), καταγράφονται αυτή την στιγμή και οδηγούν στον «γάμο» Τουρκίας-Χαμάς!
Η αποκεφαλισμένη Χαμάς, μετά την εκτέλεση του Ισμαήλ Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, δεν αναζητεί απλώς έναν νέο φυσικό ηγέτη, αλλά και έναν νέο «προστάτη» μια κρατική πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει το Ιράν, το οποίο αποδείχθηκε άκρως αναξιόπιστο να προστατέψει τον Ι.Χανίγια.
Ουσιαστικά η Χαμάς βρίσκεται σε μία διαδικασία «βελούδινου διαζυγίου» με το Ιράν που έχει αποδειχθεί «καλό στα λόγια, αλλά λίγο στα έργα», απέναντι στο Ισραήλ και αναζητεί την κρατική οντότητα που θα μπορούσε να στηρίξει την ανασύστασή της ή ακόμα και την επιβίωσή της, που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω.
Η Χαμάς έτσι ή αλλιώς είναι σουνιτική οργάνωση, δεν έχει σχέση σε αυτό το επίπεδο με την σιιτική (όπως σιιτικό είναι και το Ιράν) Χεζμπολάχ και οι σχέσεις με το Ιράν δεν ήταν ποτέ ανέφελες.
Μετά την δολοφονία Χανίγια και μάλιστα με τον τρόπο που τελικά αυτή έγινε (με βόμβα που είχε τοποθετηθεί από κάποιον Ιρανό που είχε πρόσβαση στο διαμέρισμά του στην συνοικία των βετεράνων στην βόρεια Τεχεράνη), η εμπιστοσύνη της Χαμάς στο Ιράν και οι σχέσεις των δύο πλευρών σαφώς έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα.
Ούτε κανείς από την πλευρά της Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί το Ιράν να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ισραήλ
Και το κυριότερο το Ιράν δεν δείχνει ικανό να βοηθήσει αποτελεσματικά την Χαμάς απέναντι στο Ισραήλ.
Να σημειώσουμε κάποιες μικρές αλλά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Η έδρα του Χανίγια ήταν στο Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια. Στο Κατάρ βρίσκεται και η μεγαλύτερη στρατιωτική και αεροναυτική βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Ποτέ κανείς δεν τόλμησε να πειράξει στελέχη της Χαμάς στο Κατάρ. Όπως και στην ίδια την Τουρκία που έχει γραφεία η Χαμάς, ουδέποτε το Ισραήλ διανοήθηκε να κτυπήσει τον οργάνωση.
Η Τουρκία, αμέσως μετά την εξόντωση του Ι.Χανίγια, προχώρησε σε επίδειξη δύναμης και μπλοκάρισε την συνεργασία ΝΑΤΟ-Ισραήλ.
Όπως το pronews.gr αποκάλυψε, πριν λίγες ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (και πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ για πολλά χρόνια με άμεσες επαφές με την Χαμάς) συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, «για τα συλλυπητήριά» αλλά όχι μόνο…
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι εναπομείναντες γιοι του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.
Πέρα από τα «τυπικά» απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία απέναντι στο Ισραήλ και πλήρη πολιτική κάλυψη της οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης συμφωνήθηκε ότι ο νέος ηγέτης της Χαμάς, όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει να έχει την έγκριση της Άγκυρας «προκειμένου να διευκολυνθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών».
Αυτό μεταφράζεται σε πλήρη υιοθέτηση της «ορφανής» Χαμάς από την Άγκυρα.
Στη Τουρκία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος: Σε σημερινή τελετή προσευχής για το Χανίγια θα παραστεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.
Παράλληλα, με απόφαση του προέδρου Ερντογάν κηρύχθηκε σήμερα εθνικό πένθος στην Τουρκία για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.
H «υιοθεσία» της Χαμάς από την Τουρκία είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη μετά την δολοφονία Χανίγια που έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της Τεχεράνης: Η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη από το Ιράν, με πολύ ικανότερες υπηρεσίες πληροφοριών, είναι μέσα στα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, έχει δείξει αξιόπιστη απέναντι στην Χαμάς και οι ηγέτες της δεν διστάζουν να επιτεθούν με βαριά λόγια, αλλά και να προχωρήσουν σε έργα, κατά του Ισραήλ.
Η εξέλιξη θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού η σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας περνά σε άλλο επίπεδο, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου