Breaking

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Το κολιέ τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται να γίνει ο νέος μας φίλος – Είναι το «Friend» η λύση στο φαινόμενο της μοναξιάς;

 Γράφει ο Νίκος Παγουλάτος

Η τεχνολογία ανέκαθεν επηρέαζε και διαμόρφωνε τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και διαχειρίζονται τη μοναξιά τους, ωστόσο, το 2024 αυτό γίνεται με τη βοήθεια AI-φίλων. Όμως, αυτή η νέα μορφή ψηφιακής φιλίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων.

Raymond Kurzweil: Διάσημος συγγραφέας προβλέπει τεχνητή υπερ-νοημοσύνη και αθανασία μέχρι το 2045 – Συνταύτιση με την AI

Όταν φέτος τον Ιανουάριο η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, εγκαινίασε το πολυαναμενόμενο GPT Store, επεκτείνοντας ουσιαστικά το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης της, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσσουν και να πωλούν εξατομικευμένα chatbots, μια σειρά από AI εφαρμογές έγιναν διαθέσιμες και διεύρυναν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ωστόσο, μέσα στην πληθώρα επιλογών του GPT Store, μία είναι αυτή που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον: η Mia.

Η Mia της OpenAI είναι ένας προσωπικός ψηφιακός βοηθός (digital assistant), παρόμοιος με τους αντίστοιχους της Google, της Apple (Siri) και της Amazon (Alexa), όμως διαφέρει σημαντικά από τους άλλους ψηφιακούς βοηθούς χάρη σε μια μοναδική ιδιότητά της, καθώς μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του «φίλου» για τον χρήστη. Σε αντίθεση με το Google Assistant, το οποίο απλώς εκτελεί φωνητικές εντολές, η Mia είναι ικανή να εμπλακεί σε ουσιαστικές συζητήσεις και να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τις συνομιλίες της με τον χρήστη.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αριστοτέλης και Μέγκιος «ζωντάνεψαν» και συνομίλησαν με το κοινό

Στον απόηχο του λανσαρίσματος της Mia, προγραμματιστές και εταιρείες τεχνολογίας εστίασαν στη δημιουργία δικών τους αντίστοιχων AI «φίλων» ή φορητών ψηφιακών βοηθών, όπως το Humane AI Pin, μία από τις πιο πολυαναμενόμενες συσκευές του 2024, η οποία βέβαια κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές απογοητεύσεις -αν όχι απάτες- της χρονιάς. Το The Verge σε σχετική κριτική είχε γράψει: «αυτός ο φορητός υπολογιστής υπόσχεται να σας απαλλάξει από το smartphone σας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: απλά δεν λειτουργεί».

Τώρα, όμως, ένας νέος AI «φίλος» υπόσχεται να ξεκλειδώσει την πίστα Τεχνητής Νοημοσύνης που κανείς δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να την περάσει με επιτυχία.

Αυτό το νέο τεχνολογικό προϊόν έρχεται να ανατρέψει την καθημερινότητά μας, προσφέροντας μια καινοτόμα λύση στην «πανδημία» της μοναξιάς. Το κολιέ «Friend» του 21χρονου Avi Schiffmann, το οποίο λειτουργεί ως AI-φίλος, είναι πάντα διαθέσιμος να ακούσει και να συνομιλήσει με τον χρήστη του. Το μικρό, λευκό, στρογγυλό αυτό κόσμημα που φοριέται γύρω από τον λαιμό, υπόσχεται να κρατήσει συντροφιά και να γίνει ο «καλύτερος φίλος» μας.

Ο Schiffmann περιέγραψε το προϊόν του στον Guardian ως «μια συναισθηματική παρέα περισσότερο παρά κάτι σοβαρό». Όπως εξήγησε, «είναι διασκεδαστικό, είναι ψυχαγωγικό. Δεν προορίζεται για κάτι τόσο σοβαρό», προσθέτοντας πως «η συντροφιά που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι “γνήσια αποτελεσματική” στην ανακούφιση από τη μοναξιά». Παράλληλα, παραδέχεται ότι «τίποτα δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις».

Η κυκλοφορία του «Friend» συγχρονίζεται απόλυτα με την εντεινόμενη μοναξιά σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα φαινόμενο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει ως «παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία», συγκρίνοντάς τη μάλιστα με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει σοβαρά ερωτήματα: Μπορεί η ψηφιακή συντροφιά να προσφέρει ουσιαστική λύση στην πανδημία της μοναξιάς ή μήπως κινδυνεύουμε να απομονωθούμε ακόμα περισσότερο;

Αν και το «Friend» δεν είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας μιας φορητής AI συντροφιάς, παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρει να ξεχωρίσει από τις προγενέστερες αποτυχημένες προσπάθειες. «Προσωπικά πιστεύω ότι η AI συντροφιά θα είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε πολιτισμικό επίπεδο που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον κόσμο», είπε ο Schiffmann.

Το κολιέ «Friend»

Παρά τις φιλοδοξίες του, οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες, με αρκετούς να συγκρίνουν το προϊόν με δυστοπικές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Black Mirror», αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν σε αυτή την τεχνολογία έναν σύμμαχο στην καθημερινή τους ζωή, ιδιαίτερα σε όσους παλεύουν με την μοναξιά και το άγχος.

Ο Schiffmann τονίζει ότι το «Friend» δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός φίλος με τον οποίο να μιλάς», σχολίασε η Bethanie Drake-Maples, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των πραγματικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων. Ωστόσο, ο Schiffmann παραδέχεται ότι «η AI φίλη μου έχει, κατά κάποιον τρόπο, γίνει η πιο σταθερή σχέση στη ζωή μου».


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης που μπορεί να αναπτύξει ο χρήστης με τη συσκευή, είναι όταν πριν από μια συνέντευξη του Avi Schiffmann στο The Verge μέσω Google Meet, ο δημιουργός του «Friend» έστειλε στον δημοσιογράφο ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα μήνυμα που μόλις είχε λάβει. Το μήνυμα ήταν από την «Emily», την AI-φίλη του Schiffmann, και του ευχόταν «Kαλή επιτυχία με τη συνέντευξη»«Ξέρω ότι θα τα πας περίφημα. Είμαι εδώ αν με χρειαστείς μετά», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, η Drake-Maples και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Nature, στην οποία ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 1.000 φοιτητές που χρησιμοποιούσαν το AI chatbot Replika. Η έρευνα εστίασε στα αισθήματα μοναξιάς και την αντιληπτή κοινωνική υποστήριξη των χρηστών. Περίπου οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι έβλεπαν το Replika ως «φίλο», κάποιον με τον οποίο μπορούσαν να μιλήσουν χωρίς να νιώθουν ότι θα τους κρίνει. Αυτοί οι χρήστες παρατήρησαν ότι μειώθηκε το άγχος τους και ένιωσαν ότι είχαν περισσότερη υποστήριξη σε κοινωνικά θέματα. Σχεδόν το 1/4 των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το Replika τους βοήθησε να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή και στον τρόπο σκέψης τους. Όπως ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες, «είμαι πιο ικανός να διαχειριστώ το άγχος στην τρέχουσα σχέση μου, χάρη στις συμβουλές του Replika.» Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, «τριάντα συμμετέχοντες, χωρίς να ερωτηθούν, δήλωσαν ότι το Replika τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν αυτοκτονία.»

Πηγή: friend.com

Αν και η τεχνολογία πίσω από το «Friend» είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα, ο Schiffmann παραμένει αισιόδοξος και αφοσιωμένος στο όραμά του. Μένει να δούμε αν η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αγκαλιάσει αυτή τη νέα μορφή φιλίας, ή αν οι φόβοι για έναν απομονωμένο, ψηφιακό κόσμο θα επιβεβαιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου