«Τι πρέπει να προσέξω», ρωτούν συχνά τους καθηγητές τους στο φροντιστήριο - ή και στο σχολείο, σπανιότερα - οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. «Άκυρη η ερώτηση», είναι η συνήθης απάντηση των καθηγητών. Δίκαιο έχουν, γιατί ο υποψήφιος πρέπει να είναι προσηλωμένος και στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα. Εν μέρει, τουλάχιστον, δίκαιο. Και αυτό διότι με βάση το σύστημα εισαγωγής, τα τμήματα και οι σχολές των Πανεπιστημίων διακρίνουν τα μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας.
Του Στέφανου Κορέλη
Έτσι, ο βαθμός στα Αρχαία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Βιολογία και την Οικονομία μετρούν περισσότερο στη συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου. Διόλου τυχαία η απαρίθμηση των μαθημάτων. Είναι αυτά, στα οποία οι μαθητές τα βρίσκουν... μπαστούνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζουμε. Άρα μία καλή επίδοση σε αυτά, τους διασφαλίζει ευκολότερα το εισιτήριο για τη σχολή της επιλογής του υποψηφίου.
Με τη συνδρομή του μαθηματικού-αναλυτή, Στράτου Στρατηγάκη, χαρτογραφούμε τα δύσκολα και εύκολα μαθήματα, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων την τελευταία τριετία.
Ξεκινώντας από το μόνο μάθημα στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, βλέπουμε ότι λίγοι υποψήφιοι γράφουν βαθμούς κάτω από το 10. Πρόκειται για τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος, που επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να μην πέφτουν κάτω από το 10, αλλά παρατηρούμε ότι, λόγω της δυσκολίας της Έκθεσης, ελάχιστοι αριστεύουν.
Στις επιδόσεις της τελευταίας τριετίας παρατηρούμε ότι οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για νομικές, φιλολογίες, ψυχολογίες κ.ά.) που γράφουν κάτω από τη βάση στη Γλώσσα είναι, συνήθως, λιγότεροι από το 15%, ενώ οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου (για τμήματα οικονομίας και πληροφορικής) είναι περισσότεροι από 20%. Οι αριστούχοι στο μάθημα κυμαίνονται από 0,19% έως 3,5%, σημειώνοντας το μικρότερο ποσοστό αριστούχων σε όλα τα μαθήματα.

Ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές
Eurokinissi/Φωτογραφία αρχείουΑς δούμε τις επιδόσεις ανά επιστημονικό πεδίο, αφού δεν υπάρχει άλλο κοινό μάθημα για όλους.
1ο επιστημονικό πεδίο (Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών)
Η Ιστορία είναι το μάθημα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στο πεδίο, με διαφορά από τα υπόλοιπα μαθήματα. Ο αριθμός υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση στα Αρχαία Ελληνικά, το οποίο θεωρείται δυσκολότερο μάθημα καθώς απαιτεί υποδομή στη γραμματική και το συντακτικό από τις προηγούμενες τάξεις. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι το μάθημα με το μικρότερο αριθμό αριστούχων, πάντα μικρότερο από το 5% των υποψηφίων. Η καλή επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά αποτελεί, λοιπόν, «κλειδί» για να ξεχωρίσει ένας υποψήφιος στον ανταγωνισμό. Αντίθετα στην Ιστορία ένα ποσοστό 10% έως 15% αριστεύει, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τόσο δύσκολο μάθημα. Απλά έχει παρατηρηθεί κάποιοι υποψήφιοι να παραιτούνται από την προσπάθεια. «Το να μην τα παρατάς ποτέ είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.
2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών Επιστημών για Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές κ.ά)
Ο «μπαμπούλας» είναι τα Μαθηματικά, αλλά οι χαμηλές επιδόσεις σημειώνονται στη Φυσική. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο 2024, όπου η δυσκολία στα θέματα της Φυσικής ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αλλά και στα τρία χρόνια, το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση ήταν στη Φυσική υψηλότερο των Μαθηματικών. Παρόμοια, ο αριθμός των αριστούχων τις δύο από τις τρεις χρονιές ήταν μεγαλύτερος στα Μαθηματικά από τη Φυσική.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση των επιδόσεων στη Φυσική και τη Χημεία μεταξύ των υποψηφίων του 2ου και του 3ου πεδίου (των Σχολών Επιστημών Υγείας). Περισσότεροι οι αριστούχοι στη Χημεία στο 3ο πεδίο λιγότεροι στη Φυσική. Η διαφορά βρίσκεται στα… Μαθηματικά. Η Φυσική απαιτεί γνώσεις Μαθηματικών, διότι το εργαλείο της Φυσικής είναι τα Μαθηματικά. Οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου δεν γνωρίζουν Μαθηματικά, με συνέπεια να δυσκολεύονται να αριστεύσουν στη Φυσική. Στην Χημεία δεν υπάρχει το πρόβλημα των Μαθηματικών, οπότε πηγαίνουν καλύτερα από τους υποψηφίους του 2ου πεδίου.
3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστημών Υγείας για Ιατρικές Σχολές, Οδοντιατρικές, Τμήματα Βιολογίας κ.ά.)
Μόλις το 38,99% των υποψηφίων έγραψε από 10 και πάνω στη Φυσική το 2024. Από αυτούς οι μισοί έγραψαν πάνω από 18 στη Χημεία (το 19,89% των υποψηφίων) και λίγο περισσότεροι από τους μισούς έγραψαν πάνω από 18 στη Βιολογία (το 22,34% των υποψηφίων). Σε αυτή η πρωτοφανής βαθμολογία οφείλεται το γεγονός ότι υπήρξαν υποψήφιοι που έγραψαν 12 στη Φυσική και πάνω από 18 στη Χημεία και τη Βιολογία. Η Βιολογία και η Χημεία παρουσιάζουν παρόμοιες επιδόσεις. Λιγότεροι κάτω από το 10 στη Βιολογία, περισσότεροι αριστούχοι στη Χημεία. Ο αριθμός των αριστούχων τα δύο από τα τρία χρόνια είναι μικρότερος από έναν στους πέντε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη Βιολογία, καθώς το άριστα δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν μερικοί.
4ο επιστημονικό πεδίο: (για Τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής)
Τα Μαθηματικά αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στο πεδίο. Σε ποσοστό 70,04% έως 73,56% οι υποψήφιοι γράφουν κάτω από 10 και μάλιστα εξ αυτών σχεδόν οι μισοί βαθμολογούνται με κάτω από 5, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισοί υποψήφιοι παρατάνε εντελώς την προσπάθεια στο μάθημα καιρό πριν φτάσουν στις Πανελλαδικές. Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά ρίχνουν το μέσο όρο του πεδίου, που είναι ο χαμηλότερος από όλα τα πεδία με αποτέλεσμα να έχουμε και τη χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Τμήματα του Πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν τις βάσεις στα Τμήματα που είναι κοινά σε άλλα πεδία πλην του 4ου. Ο αριθμός των, λεγόμενων, κοινών τμημάτων έχει φτάσει τα 164 Τμήματα. Η «άμυνα» των υποψηφίων απέναντι στον κόφτη της ΕΒΕ πρέπει να είναι η προσπάθεια για καλές επιδόσεις στην Οικονομία και την Πληροφορική, οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν το μέσο όρο του υποψηφίου και να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει το όριο της ΕΒΕ. Συνεπώς οι απώλειες από τα Μαθηματικά ισοφαρίζονται από την Οικονομία και την Πληροφορική. Πράγματι περίπου ένας στους πέντε υποψηφίους αριστεύει στην Οικονομία και την Πληροφορική όταν το ποσοστό των αριστούχων στα Μαθηματικά είναι, συνήθως, μικρότερο του 2%.
Δείτε τον πίνακα αναλυτικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου