16 Μαΐου 2025

Επί τέσσερις ημέρες η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα διπλωματικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, περιμένοντας την Ρωσία και την Ουκρανία να συζητήσουν απευθείας, για πρώτη φορά από το 2022 τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να τερματιστεί ο μεταξύ τους πόλεμος, που άρχισε πριν από τρία χρόνια με την ρωσική εισβολή σε ουκρανικά εδάφη.
Όπως και αν εξελιχθεί το διπλωματικό «κρυφτούλι» στην Τουρκία, υπάρχει ένα βασικό συμπέρασμα: Το Κρεμλίνο δεν φοβάται τις περαιτέρω κυρώσεις, ούτε την ευρωπαϊκή πίεση και δεν καλοπιάνεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε πιέζεται ό,τι κι αν δηλώνουν ο Τραμπ και ο Ζελένσκι.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει αυτό που θεωρεί ότι είναι σωστό για την εικόνα του και για τα συμφέροντα της χώρας του. Θεωρεί ότι οι φωτογραφίες του με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας είναι μεγαλύτερη ζημιά από την οργή του Τραμπ, αν ποτέ εκφραστεί. Έτσι δεν πήγε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, όπου έστειλε χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία και κατά το BBC αυτή η τακτική μπορεί να έχει αποδώσει καρπούς.
Την τακτική του που δεν είναι άλλο από το να καθυστερεί να πάρει τον δρόμο των συνομιλιών ακολούθησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι. Άφησε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της Πέμπτης πριν ανακοινώσει ότι δεν θα πάει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης και παρουσιάσει στην συνέχεια την αντιπροσωπεία που θα στείλει.
Για να φανεί ότι σέβεται περισσότερο από τον Πούτιν την κατάσταση και τους συνομιλητές του και ότι δεν είναι αλαζονικός ανακοίνωσε μια ελαφρώς πιο υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας. Κέρδισε έτσι την διαβεβαίωση από τον Ερντογάν ότι θα φιλοξενήσει μια συνάντησή του με τον Πούτιν, αν καταφέρουν να την συμφωνήσουν.
Το συγκεκριμένο διπλωματικό κρυφτούλι Μόσχας και Κιέβου είχε ως αποτέλεσμα να μην αρχίσουν οι προγραμματισμένες για την Πέμπτη συνομιλίες στο Ντολμά Μπαχτσέ. Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι θα αρχίσουν την Παρασκευή.
Και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίστηκε με τον επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας να αφήνει υπαινιγμούς για συμβιβασμούς της Μόσχας και την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Ζαχάροβα πρώτα να προσβάλλει τον Ζελένσκι αποκαλώντας τον κλόουν και στη συνέχεια να ειρωνεύεται σημειώνοντας ότι οι ρωσικές θέσεις στις συνομιλίες προφανώς έχουν μετατοπιστεί, με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο των μαχών. Και αυτές οι δηλώσεις έχουν στόχο να κρατήσουν τους Ουκρανούς στο τραπέζι των συνομιλιών, δημιουργώντας ελπίδες, και στο Κίεβο και στην Ουάσινγκτον, αλλά με τον πόλεμο να συνεχίζεται.
Ο Πούτιν δείχνει σε όλον τον κόσμο ότι παίρνει αυτό που θέλει. Δηλαδή χρόνο. Μέχρι να απελπιστούν οι αντίπαλοί του συνομιλητές και να «ακούσουν» αυτά που λέει. Βασικά μέχρι να ακούσει ο Τραμπ αυτό που λέει αρχηγός του Κρεμλίνου για τις βαθύτερες ρίζες του προβλήματος. Ή μέχρι να συνειδητοποιήσει ο Τραμπ ότι δεν είναι λόγια του αέρα η εμμονή του Ζελένσκι πως η Μόσχα πρέπει να πιεστεί.

Τι δείχνει ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε για άλλη μια φορά ότι θα λειτουργήσει στον δικό του χρόνο και με τον δικό του τρόπο. Ούτε ο Ζελένσκι, ούτε μια συμμαχία κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν καθορίσει τον ρυθμό, τη μορφή ή τις προϋποθέσεις για τις συνομιλίες – ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις καθορίζει.
Καθώς οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης εξατμίζονται, και μάλιστα με την σφραγίδα του Αμερικανού ΥΠΕ, Ρούμπιο, που είπε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, είναι πλέον φανερό, ότι ο Πούτιν «μεταθέτει τα γκολπόστ» και ο Τραμπ δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον ακολουθεί.
Ο Ρούμπιο ρωτήθηκε στην Αττάλεια αν οι ΗΠΑ πιέζουν τον Πούτιν να δεχτεί τις προτάσεις Τραμπ. Απάντησε ότι ο μόνος τρόπος για επιτευχθεί πρόοδος είναι μια συνάντηση Τραμπ Πούτιν.
Τι κάνει ο Τραμπ
«Ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να επιμείνει σε αυτό όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί η ειρήνη. Να καθίσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο Πούτιν και να καθορίσει μια για πάντα αν υπάρχει δρόμος για την ειρήνη».
Αυτό είναι ακόμα μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε ζητώντας άμεση μηνιαία εκεχειρία, προχώρησε συμφωνώντας με την πολύ πιο περιορισμένη πρόταση της Μόσχας για εκεχειρία (η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ), μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε εκμηδένισε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών μέχρι τις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Και τέλος, υποστήριξε αντί αυτού την επόμενη πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Κάτι που ίσως γίνει την Παρασκευή. Κάθε έκκληση των Αμερικανών προς τον Πούτιν καταλήγει με τον αρχηγό του Κρεμλίνου να «μετακινεί με επιτυχία τα γκολπόστ». Η Ουάσινγκτον για ακόμα μια φορά δεν θέτει κανένα όριο στην τελευταία μετατόπιση των στόχων από πλευράς Ρωσίας, σχολιάζει το BBC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου