Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπ προχώρησε πριν λίγο σε μία σοκαριστική δήλωση για την ελληνική οικονομία προκειμένου να απορρίψει τα αιτήματα για μείωση των φόρων σε μια περίοδο αυξανόμενου κόστους δανεισμού: «H οικονομική κατάσταση της Ιαπωνίας είναι χειρότερη από αυτή της Ελλάδας»!
Πραγματικά απίστευτη η δήλωση για την Ελλάδα, όχι γιατί ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η παραγωγικότητα της Ιαπωνίας είναι τρομακτικά υψηλότερη (υψηλό είναι και το έλλειμμά της που φτάνει τ0 234% του ΑΕΠ της) αλλά γιατί χρησιμοποιείται η Ελλάδα για να περιγραφεί η κακή κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας σε επίπεδο ελλείμματος.
Αυτό για όσους μιλάνε στην Ελλάδα για «ανάπτυξη», μιας χώρας που εν έτει 2025 έχει χαμηλότερο ΑΕΠ από αυτό που είχε το 2009!
Η Ιαπωνία εισήλθε σε ένα σπιράλ δανεισμού και αρνητικών δεικτών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου το 1990, όταν τα περισσότερα κεφάλαια μετακινήθηκαν στις ΗΠΑ, τελειώνοντας το ιαπωνικό «πάρτι» που διήρκεσε 30 χρόνια από το 1960 μέχρι το 1990!
Συγκεκριμένα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε στην Βουλή: «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους μιας κοινωνίας και ενός κόσμου με επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με επιτόκια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή, χειρότερη από αυτή της Ελλάδας. Η δημοσιονομική της κατάσταση δεν είναι καλή. Ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυξάνονται και οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια» σημείωσε.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανήλθε σε 234,9% το 2025, ενώ για την Ελλάδα ήταν 152,2% (όταν μπήκαμε στα Μνημόνια το 2010 ήταν 126% και μπήκαμε γιατί ήταν… υψηλό!).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν πιέσεις στον κ. Ishiba να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το τρίμηνο Μαρτίου συρρικνώθηκε κατά 0,7%, έναντι της μέσης πρόβλεψης της αγοράς για 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην μεν Ελλάδα το χρέος μετατράπηκε από ελληνικό νόμισμα (δραχμή) σε ξένο συνάλλαγμα (ευρώ) με την είσοδο στην Ευρωζώνη το 2002 και με τα δύο πρώτα Μνημόνια το 2010 (Γ.Α.Παπανδρέου) και ειδικά το 2012 (Α.Σαμαράς) οι εγχώριοι πιστωτές έχασαν τα λεφτά τους με το «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Η μείωση του ΑΕΠ αποδίδεται στη στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης (δεν ξοδεύουν, μόνο αποταμιεύουν) και στη μείωση των εξαγωγών,
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει την προοπτική επιβολής δασμών τουλάχιστον 24% από τον Ιούλιο, εκτός εάν καταφέρει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου, πλήττοντας την ιαπωνική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς την Αμερική.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου