
Σε λίγο καιρό ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος, που θα αντιμετωπίζεται με θεραπείες και σύγχρονα φάρμακα. Η ανθρωπότητα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη λύση του γόρδιου δεσμού, καθώς η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης δίνουν νέα ώθηση στις θεραπείες και αυξάνουν με ταχύ ρυθμό το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
Για τον τρόπο που αλλάζει πλέον το τοπίο στην θεραπεία του καρκίνου και τις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν στην αντιμετώπισή του μίλησε στη «Ζούγκλα» ο χειρουργός ογκολόγος Δρ. Γιάννης Σπηλιώτης, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο διεθνούς φήμης ογκολόγος, που κατέχει τον τίτλο του Μέντορα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης. μίλησε στη «Ζούγκλα» και για τα πρωτόκολλα πρόληψης, που αναγνωρίζουν εγκαίρως πλέον τους μηχανισμούς καρκινογένεσης και βοηθούν στην άμεση και έγκαιρη παρέμβαση.
«Υπάρχουν μία σειρά από εξελίξεις που μας βοηθούν πλέον, με μηχανήματα έγκαιρης διάγνωσης -μας είπε- και στοχευμένης θεραπείας, όπως είναι η στοχευτική cyberknife (ένα σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής) και οι εξειδικευμένες ακτινοθεραπείες καθώς και μία σειρά από σύγχρονα φάρμακα, που μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, συνιστούν στοχευτικές θεραπείες για τον καρκίνο».
«Κατορθώσαμε να ανακαλύψουμε μία σειρά από μονοπάτια καρκινογέννεσης και να μπορέσουμε πλέον να επέμβουμε με στοχευτικές θεραπείες, με ανοσοθεραπείες, και τα τελευταία χρόνια και μέσω της εφαρμογής εμβολίων, που έχουν ξεκινήσει οι μελέτες φάσεως 3, με εμβόλια σε πάσχοντες ασθενείς από καρκίνο και έχουν υποστεί διάφορες θεραπείες.
Σε αυτούς χρησιμοποιούμε MRNA εμβόλια και φαίνονται ενθαρρυντικά κάποια πρώτα αποτελέσματα. Στο μέλλον ίσως μέσα από αυτές τις διαδικασίες να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την ολιστική θεραπεία του καρκίνου».
«Κερδίσαμε πρώτα την αύξηση στη μέση επιβίωση του ασθενούς»
Ο Δρ. Γιάννης Σπηλιώτης συνοψίζοντας την πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου είπε:
«Αν κάποιος σκεφτεί ότι 54 χρόνια πριν, περίπου -το 1971- η μέση επιβίωση από καρκίνο, ήταν 18 μήνες και το 2021 η μέση αντίστοιχη επιβίωση ήταν 90 μήνες, καταλαβαίνει πως σε 50 χρόνια κερδίσαμε μία 8ετία. Αυτό, είναι αποτέλεσμα -και θα φανεί αξύμωρο- της κατάργησης από τον Ρίτσαρντ Νίξον του διαπλανητικού προγράμματος «Ο άνθρωπος στο Φεγγάρι», που διοχέτευσε τα χρήματα στο National Cancer Institute (Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Ουάσιγκτον)».
«Άρα λοιπόν, όταν στα πενήντα χρόνια κερδίσαμε μία δεκαετία, στην επόμενη περίπου δεκαετία ο καρκίνος με όλα αυτά που σας είπα, με την αποκωδικοποίηση του DNA, με την εξέλιξη στην φαρμακογνωσία, θα είναι όπως είναι τώρα ο σακχαρώδης διαβήτης.
Κάποιος που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, που είναι μία χρόνια νόσος, παίρνει την θεραπεία του, προσέχει το σάκχαρό του και πεθαίνει 30-35 χρόνια μετά, πιθανά από επιπλοκές του διαβήτη. Αυτό οραματίζομαι, με τις ενδείξεις που έχω από τις μελέτες, ότι θα συμβεί και στα επόμενα 10 χρόνια με τον καρκίνο».
Ακούστε όλη την συνέντευξη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου