
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Με τρία anti-drone συστήματα, τα οποία έχει κατασκευάσει η Κρατική Αμυντική Βιομηχανία μας (ΕΑΒ), απαντά η χώρα μας στον πόλεμο των drones.
Πρόκειται για τα συστήματα «Κένταυρος», «Υπερίων» και «Τηλέμαχος», τα οποία αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονες της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, με σκοπό να μπορούν να θωρακίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις από οποιαδήποτε επίθεση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα συστήματα αυτά θα προστατεύουν φρεγάτες, κτήρια υψίστης σημασίας και σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν, όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.
Ο φακός του Zougla.gr εντόπισε τα συστήματα αυτά στην έκθεση DEFEA 2025 και συνομίλησε με στελέχη της ΕΑΒ σχετικά με τις τελικές δυνατότητές τους.
Δείτε όλα όσα είπαν:
Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος»
Σύμφωνα με το Διευθυντή Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ, Κυριάκο Ενωτιάδη, ο «Κένταυρος» είναι ένα πλήρες anti-drone σύστημα αμιγώς ελληνικής κατασκευής, το οποίο έχει επιχειρήσει στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των drones των Xούθι της Υεμένης. Στον φακό του Zougla.gr βλέπουμε την τρίτη του έκδοση, που είναι η τελική με όλες τις αναβαθμίσεις.
«Μπορεί να καλύψει αποστάσεις ανίχνευσης drone πάνω από 150 χιλιόμετρα (early warning) και καταστολής περί τα 40 χιλιόμετρα. Έτσι δημιουργεί μια πολύ καλή ομπρέλα προστασίας, για τα πλοία μας», λέει ο κ. Ενωτιάδης και προσθέτει:
«Όταν εντοπιστεί το εχθρικό drone από το σύστημα, στη συνέχεια θα αντιμετωπιστεί με soft kill από τον Κένταυρο, είτε με hard kill από τα πυροβόλα του πλοίου. Ο Κένταυρος, ως σύστημα απενεργοποιεί το drone (jamming) για να μην υπάρχει κορεσμός πυρομαχικών. Μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα πολεμικά μας πλοία και να δημιουργήσει anti-drone προστασία. Έχει δρομολογηθεί να μπει στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους και περιμένουμε τις αποφάσεις του Πολεμικού Ναυτικού για να τοποθετηθεί και στα υπόλοιπα πλοία».
Ο «Κένταυρος» έχει ως αποστολή την ανίχνευση, εντοπισμό και καταστροφή μεσαίων και μεγάλων UAVs/drones κατηγορίας 2 και 3. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, ολοκληρώθηκε το 2023, ενώ στις αρχές του 2024 τροποποιήθηκε προκειμένου να εγκατασταθεί στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES».
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΑΒ πάνω σε ειδικό λογισμικό, το οποίο απέκτησε και διαμόρφωσε σύμφωνα με τις ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Εντυπωσιακό είναι το βίντεο με τη δράση του συστήματος που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΘΑ από συγκεκριμένη επίθεση έναντι της φρεγάτας «Σπέτσαι», κατά την οποία ο «Κένταυρος» εντόπισε ένα σμήνος οπλισμένων drones να προσεγγίζουν την περιοχή. Το σύστημα ενεργοποιήθηκε άμεσα, εγκλώβισε το κοντινότερο drone και ουσιαστικά το κατέρριψε.
Οι πρώτες δοκιμές ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, αφήνοντας πολύ ενθαρρυντικές εντυπώσεις, με τα στελέχη της ΕΑΒ να προχωρούν σε συνεχείς βελτιώσεις.
«Υπερίων»: Η απάντηση στα σμήνη drones αλλά και σε αγέλες USV
Ο «Υπερίων» είναι το νεότερο σύστημα που ανέπτυξε η ΕΑΒ και όπως είχε αποκαλύψει το Zougla.gr ξεκίνησε ως Project 51.
«Είναι ένα anti- drone σύστημα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον “Κένταυρο”. Επιχειρεί στις 4 διευθύνσεις ταυτόχρονα, δεν έχει κινούμενα μέρη και κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίζει σμήνη drones. Έχει πολύ γρήγορη απόκριση, τόσο στο να τα ανιχνεύει, όσο και να τα καταστέλλει. Είναι η πρώτη του έκδοση. Δεν έχει κλείσει χρόνο. Η ανάγκη ανάπτυξης γεννήθηκε για να μπορούμε να καλύψουμε μικρότερες αποστάσεις, αλλά να είμαστε πιο ευέλικτοι», λέει ο Διευθυντής Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ.
«Μπορεί να αντιμετωπίσει επίθεση από 500 μέχρι και 5.000 drones. Aυτή τη στιγμή αναβαθμίζουμε το σύστημα, έτσι ώστε να προσθέσουμε και hard kill για να μπορούμε να καταρρίπτουμε τα drones και με πυρομαχικά», τονίζει ακόμα.
Σχετικά με το που αναμένεται να τοποθετηθεί ο Υπερίων, ο κ. Ενωτιάδης απαντά:
«Mπορεί να τοποθετηθεί σε όχημα, για να μπορεί να προστατεύει μια ύλη πυροβολικού από επίθεση, ή μπορεί να τοποθετηθεί σε πλοίο, για να δημιουργήσει μια ομπρέλα ασφαλείας, της τάξεως των 10 χιλιομέτρων. Προορίζεται όμως για να μπει στα σκάφη που χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις οι Ειδικές Δυνάμεις ή σε περιπολικά σκάφη, έτσι ώστε να προστατεύει τα σκάφη και το προσωπικό σε επιχειρήσεις, αποβάσεις για να μην χτυπηθούν από drones».
«Τηλέμαχος»: Άμυνα ακόμα και για τα πιο μικρά drones που πετούν σε χαμηλό ύψος
Όσον αφορά στο σύστημα «Τηλέμαχος», ξεκίνησε να κατασκευάζεται ως ραντάρ, και προορίζεται για τον εντοπισμό πολύ μικρών κινούμενων στόχων, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα, ακόμη και σε πολύ χαμηλό ύψος. Λειτουργεί ως αισθητήρας ασφαλείας εγκαταστάσεων εντός αστικού ιστού, στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή αεροδρομίων.
«Το ραντάρ μπορεί να εντοπίζει πολύ μικρά drones, που λόγω του μικρού τους ίχνους δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τα παραδοσιακά ραντάρ. Εντοπίζει drones που πετάνε ακόμα και σε ύψος 30 εκατοστά από το έδαφος. Ανιχνεύει ακόμα και ανθρώπους που κάνουν έρπην. Έτσι μπορεί να τοποθετηθεί στα σύνορά μας στον φράκτη, μπορεί να πιάνει εχθρικά drones και άτομα που θέλουν να εισβάλουν. Μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φτιάξουμε και το anti- drone σύστημά του και τώρα είμαστε σε θέση να το τοποθετήσουμε στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2026. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προστασία του Στρατού Ξηράς, για παράδειγμα μιας ύλης πυροβολικού», λέει ο Διευθυντής Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ.
Στην κάμερα του Zougla.gr μίλησε επίσης και ο Γιώργος Καραδήμας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Chief Operating Officer της ΕΑΒ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) που υπέγραψε πρόσφατα η ΕΑΒ με την ισραηλινή εταιρεία ELTA Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI), για τη συμπαραγωγή του αυτόνομου μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος «Blue Whale».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η ισραηλινή εταιρεία αναμένεται να εντάξει στο πρόγραμμα του υποβρυχίου και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΕΑΒ, η κρατική μας βιομηχανία θα έχει τον πλήρη ρόλο διαχείρισης του έργου Blue Whale, αναλαμβάνοντας την κατασκευή, καθώς και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων που θα καλύπτουν τόσο τις ανάγκες της Ελλάδας, όσο και πιθανές εξαγωγές στο εξωτερικό.
Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι αυτόνομο, αλλά μπορεί να μεταφερθεί από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και να παραμείνει εντός υδάτων για περίπου μία εβδομάδα. Είναι εντελώς αθόρυβο και προσφέρει πλήρη επιχειρησιακή εικόνα, μεταδίδοντας δεδομένα στο κέντρο ελέγχου μέσω του τηλεσκοπικού ιστού του.

O Διευθυντής Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ, Κυριάκος Ενωτιάδης
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου