Η Γαλλία έχει επενδύσει πολλά για να διασφαλίσει ότι τα νερά θα είναι ασφαλή για κολύμπι αυτό το καλοκαίρι στον Σικουάνα και η ανακοίνωση του δημαρχείου της πόλης του Παρισιού,  ότι «Αυτό το καλοκαίρι, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες θα ανακαλύψουν ξανά τις χαρές της κολύμβησης στον Σηκουάνα, εκατό χρόνια μετά την απαγόρευση», έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς κάτοικους της πόλης να κάνουν την πρώτη τους βουτιά στον ποταμό.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα, οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζονται αποθαρρυντικές.

Πέρυσι με τους Ολυμπιακούς λειτούργησε και άλλο ένα σημείο κολύμβησης στο κανάλι του Ούρκ / Σαν Μαρτάν, στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, και πολλοί αθλητές του τριάθλου, είχαν προβλήματα.

Και μην ξεχνάμε, ότι λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, βούτηξε στον Σηκουάνα μπροστά σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, την ημέρα που τα δειγματολογικά αποτελέσματα έδειχναν στο κόκκινο τα κολοβακτηρίδια.

Οι εγκαταστάσεις θα κλείνουν στο κοινό αν τα δείγματα που λαμβάνονται 3 φορές την ημέρα είναι κάτω από τα όρια.

Τρεις ζώνες κολύμβησης είναι ανοιχτές για το κοινό στο bras Marie στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην περιοχή Grenelle στα δυτικά του Παρισιού και στο Bercy στα ανατολικά, προσφέροντας χώρο για 150 έως 300 άτομα για να χαλαρώσουν, να απλώσουν τις πετσέτες τους και να ξεκουραστούν από τη φασαρία της πόλης.

Καθώς τα νερά είναι αρκετά ρηχά, δεν επιτρέπονται οι βουτιές, υπενθυμίζουν οι ναυαγοσώστες.

Η υπόσχεση για άρση της απαγόρευσης κολύμβησης χρονολογείται από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος του Παρισιού και μελλοντικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ της ανατροπής της.

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα, η οποία ήταν πολύ δημοφιλής τον 17ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι βουτούσαν γυμνοί, έχει απαγορευτεί από το 1923 για λόγους υγείας και ασφάλειας.

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα έχει και τη μακάβρια πλευρά του. Μεταξύ 50 και 60 πτώματα ανασύρονται από το νερό κάθε χρόνο.

Aπό τον ιστορικό ποταμό ανασύρθηκαν επίσης κούκλες βουντού καρφωμένες σε νεκρό πύθωνα μήκους τριών μέτρων, μία οβίδα πυροβολικού που χρονολογείται από τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και το τρόπαιο του τουρνουά ράγκμπι των Έξι Εθνών, που έπεσε στον ποταμό μετά τη νίκη της Γαλλίας το 2022.

Πηγή: AFP