
Η Ελλάδα είχε ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους συντελεστές ΦΠΑ, πριν από την αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική Δημοκρατία.
Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα, το οποίο ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη 24 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στο σχέδιο νόμου ενσωματώνονται:
1. Η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285, που αφορά στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις:
* Προβλέπεται η εφαρμογή του καθεστώτος σε διασυνοριακές συναλλαγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Διατηρείται το εθνικό όριο των 10.000 ευρώ.
2. Διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542, που αφορούν τους συντελεστές ΦΠΑ:
(α) Τόπος παροχής υπηρεσιών: Σε περίπτωση παροχής πρόσβασης ή διεξαγωγής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών κ.λπ. εκδηλώσεων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, τόπος παροχής θεωρείται η χώρα εγκατάστασης του μη υποκείμενου σε φόρο.
(β) Εναρμόνιση συντελεστών ΦΠΑ: Ορίζεται ότι ο ΦΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά ισούται με τον συντελεστή που εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κράτους μέλους.
(γ) Καθεστώς εγκατεστημένων επιχειρήσεων: Τεχνικές ρυθμίσεις που αποσαφηνίζουν τη φορολογική αντιμετώπιση.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ελλάδα θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αίρεται κάθε λόγος για συνέχιση των διαδικασιών επί παραβάσει σε βάρος της χώρας.
Οι «ευρωπαικές απειλές» για βαρύ πρόστιμο στη χώρα μας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης παραβάσεων Ιουλίου απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες σε πέντε κράτη-μέλη, λόγω μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν μετέφεραν πλήρως στο Εθνικό τους Δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2022/542, η οποία αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.
Η οδηγία αυτή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους ή ακόμη και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα για ιατρική χρήση.
Η προθεσμία για την πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Καθώς τα πέντε κράτη-μέλη δεν κοινοποίησαν τα απαιτούμενα μέτρα, η Επιτροπή τους καλεί να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών.
Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία για τη μη μεταφορά στο Εθνικό τους Δίκαιο των νέων κανόνων σχετικά με τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285.
Η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, καθώς και την απλοποίηση των διοικητικών υποχρεώσεών τους.
Επιπλέον, επεκτείνει τα οφέλη του ειδικού καθεστώτος και στις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτή την περίπτωση, τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου