Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε εθνικές εκλογές; Αν κρίνουμε από την αναποφασιστικότητα Α.Τσίπρα, Α.Σαμαρά και… Μ.Καρυστιανού, μάλλον κανένας δεν πιστεύει ότι θα προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο.
Άλλωστε υπάρχει ο «μπαμπούλας» του νέου εκλογικού νόμου: Αν περάσει το 5% και τους 100 βουλευτές με λίστα (κάτι που όπως αναλύσαμε το θέλουν όλα τα κόμματα, πλην Νίκης) τα πράγματα δυσκολεύουν για τους δύο πρώτους.
Για το πιθανό «κόμμα των Τεμπών», δεν ισχύει το ίδιο: Θα μπει στην Βουλή, όποιο και να είναι το όριο!
Βέβαια αντίστοιχα θα κόψουν από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης: Πλεύσης Ελευθερίας, Ελληνική Λύση και κατά δεύτερον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θα «υποφέρουν» από ένα «κόμμα των Τεμπών» υπό την Μ.Καρυστιανού, η οποία περιοδεύει όλη την Ελλάδα, μιλά 1οο% πολιτικά, αλλά επιμένει να διαψεύδει ότι θα κάνει κόμμα.
Αντίστοιχα ο Α.Σαμαράς θα πάρει ένα σεβαστό ποσοστό από την Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν σε πρόθεση ψήφου στο 9%. Ίσως του πάρει και 1 στους 3 ψηφοφόρους. Αυτό λένε οι μετρήσεις.
Εξ ου και οι σφοδρές επιθέσεις των ΜΜΕ του Κ.Βελόπουλου, (τηλεοπτικός σταθμός Alert, ραδιοσταθμοί «Μάχη» στην Αθήνα και «Focus» στην Θεσσαλονίκη), αλλά και των λογαριασμών του που τον υποστηρίζουν στα social media, κατά του Α.Σαμαρά.
Αντίστοιχα ο Α.Τσίπρας θα συνενώσει τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ ή αρκετά από αυτά.
Πρόβλημα οικονομικό δεν δείχνει να έχει. Εχει ήδη προσλάβει εταιρεία δημοσίων σχέσεων από τις καλύτερες και τις πλέον ακριβές.
Γενικά το οικονομικό θα είναι ο κρίσιμος παράγων και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε όλες τις άλλες. Η προβολή στα παραδοσιακά media και το διαδίκτυο κοστίζει…
Στο Μαξίμου δεν αποδέχονται το σενάριο των εκλογών, αλλά δεν φαίνεται και να το αποκλείουν.
«Η πλειοψηφία των συμβούλων και ειδικά οι ξένοι, του λένε να κάνει εκλογές άμεσα, ακόμα και τον Οκτώβριο, μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ» αναφέρει μία πηγή
Ο λόγος που συμβαίνει αυτός είναι ένας, θεωρούν πως τα δεν θα υπάρξει τέτοια ευκαιρία με μία πολυπολική αντιπολίτευση.
Ερωτηματικό και ανησυχία το αν θα υπάρξει «κόμμα Καρυστιανού» αυτό ισχυρή εγχώρια και διεθνή υποστήριξη, οδηγώντας σε μία «μίνι» πολύχρωμη επανάσταση, παρόμοιες με αυτές που συνέβησαν στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Εκεί, «απολιτίκ» κόμματα, όπως πχ. κάποτε το κόμμα του θεατρίνου Ζελένσκι στην Ουκρανία, κατάφεραν να επικρατήσουν, βασισμένα κυρίως στο αίτημα για πάταξη της διαφθοράς.
Μέχρι στιγμής, ένα κόμμα Καρυστιανού εμφανίζεται να συγκεντρώνει λίγο πάνω από το 20% στις μυστικές δημοσκοπήσεις, αλλά δεν χάνει την πρωτιά η ΝΔ. Αντίθετα θα μειωθούν τα ποσοστά των νυν κομμάτων της Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει την φιλοσοφία των πρόωρων εκλογών. Αυτό που λέει «Εκλογές το 2027» το πιστεύει κι όλας…
Η στρατηγική του να μην προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μέχρι στιγμής του έχει «βγει», σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία του, που απεχθάνεται το ρίσκο. Σε αυτό φαίνεται να επηρεάζεται και από Έλληνες συμβούλους του, οι οποίοι του λένε: «Έχεις την εξουσία τώρα. Γιατί να μπεις σε περιπέτειες; Πολιτικά, ποιος θα αντέξει μέχρι το 2027; Ο Βελόπουλος και το ΚΚΕ; Ελεγχόμενοι είναι»!
Σε κάθε περίπτωση, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η τελική απόφαση θα παρθεί στην έδρα του πρωθυπουργού στα Χανιά, τον τόπο που προχθές μίλησε η Μ.Καρυστιανού, αφού προηγουμένως είχε δημοσιεύσει το πρώτο της «μανιφέστο» στο FB…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου