Breaking

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025

Σουλτανίνα Στιμάγκας: Προβλήματα στην παραγωγή, στην άρδευση και στη ρευστότητα



Η συγκομιδή σουλτανίνας συνεχίζεται αυτές τις ημέρες στη Στιμάγκα Κορινθίας, με τους παραγωγούς να εκφράζουν ανησυχία για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή, που χαρακτηρίστηκε καταστροφική λόγω ακύσωνα.

Η κ. Αναστασία Μπράβου, γεωπόνος και παραγωγός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στιμάγκας, σε δηλώσεις της στο agrotypos.gr τόνισε ότι η παραγωγή φέτος μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως υπογράμμισε, «μεγάλο πρόβλημα υπήρξε στη φυτοπροστασία, με το ωίδιο να προκαλεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Στην εξάπλωσή του συμβάλλουν καθοριστικά οι εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες».


Άρδευση: Έργα που δεν έγιναν ποτέ

Η έλλειψη νερού αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τους αμπελουργούς. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει κάποτε να γίνουν έργα και να σταματήσει το νερό να φεύγει στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα βοήθησαν την καλλιέργεια, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «μόνο με τις γεωτρήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε άρδευση».

Η ίδια σημειώνει ότι οι Ιταλοί παραγωγοί, χάρη στα εκτεταμένα αρδευτικά έργα, έχουν διπλάσιες στρεμματικές αποδόσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να βγαίνουν στην αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες –έστω και χαμηλότερης ποιότητας– σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Τιμές και ρευστότητα

Οι φετινές τιμές παραγωγού παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση: από 0,80 ευρώ έως 1,30 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την αγορά στην οποία απευθύνονται. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους αμπελουργούς είναι η έλλειψη ρευστότητας.

«Όσοι παραγωγοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ περιμένουν ακόμη να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν ήδη κάνει τα έξοδα της καλλιέργειας και θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να ανεβάσουν τα τιμολόγια στην πλατφόρμα, αλλά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί», σημείωσε η κ. Μπράβου στο agrotypos.gr.

Με δεδομένο ότι η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική και η φετινή δεν φαίνεται να αποδίδει ικανοποιητικά, οι αμπελουργοί της Στιμάγκας τονίζουν ότι με τους σημερινούς όρους «η καλλιέργεια της σουλτανίνας δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου