Breaking


Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Όσιος Πατάπιος – Πανηγυρικός Εορτασμός στο Λουτράκι Κορινθίας

 


Την 8η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Παταπίου, ενός Αγίου με βαθιά πνευματική ακτινοβολία και ιδιαίτερη σύνδεση με την Κορινθιακή γη. Στο Λουτράκι εδρεύει η Ιερά Μονή, όπου φυλάσσεται το Ιερό Σκήνωμά του και κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέει για να αποδώσει τιμή και να ζητήσει την ευλογία του.

Με λαμπρότητα τελέστηκε φέτος ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Παύλου.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε, με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια, τιμώντας τον Άγιο και συμμετέχοντας στην πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, επιβεβαιώνοντας την ιστορική και πνευματική σημασία του μοναστηριού για τον τόπο.

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ». Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε.Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου