Τέσσερα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, που περίμεναν να φορτώσουν στο τερματικό του Caspian Pipeline Consortium, χτυπήθηκαν από drones την Τρίτη 13/01, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το τηλεγράφημα του Reuters

Πλήγμα δέχτηκε το δεξαμενόπλοιο «Delta Harmony» που διαχειρίζεται η εταιρεία «Ελληνικά Δεξαμενόπλοια Delta» (του Διαμαντή Διαμαντίδη), σύμφωνα με την LSEG, και αναμενόταν να φορτώσει πετρέλαιο από την Tengizchevroil. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας» στο πλοίο επέβαιναν δύο Έλληνες ναυτικοί, που είναι καλά στην υγεία τους.

Το δεξαμενόπλοιο «Matilda» , το οποίο επίσης χτυπήθηκε από τα drones, έχει διαχειριστή την ελληνική «Thenamaris» (του Νικολάου Μαρτίνου) και αναμενόταν να φορτώσει πετρέλαιο από το Karachaganak, προσθέτει τo τηλεγράφημα του Reuters.

Η τελευταία γνωστή θέση του Delta Harmony

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εναέρια ή θαλάσσια drones, ή από συνδυασμό και των δύο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία φέρεται να σβήστηκε άμεσα. Το Delta Harmony, εξακολουθεί να πλέει προς νότια κατεύθυνση. 

Ένας αξιωματούχος της Thenamaris επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το «Matilda» χτυπήθηκε από δύο drones ενώ παρέμενε σε κατάσταση έρματος 30 μίλια από το CPC.

Εικόνα του τάνκερ Matilda από το Marine Traffic

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο υπέστη μικρή ζημιά στα καταστρώματα, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση, η οποία είναι πλήρως επισκευάσιμη. Το πλοίο, καθώς είναι αξιόπλοο, τώρα αποπλέει μακριά από την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρείας.

Εικόνα του Delta Harmony από το Marine Traffic

Πλήγματα και στα πλοία «Freud» και «Delta Supreme»

Σύμφωνα με αναφορές της ελληνικής εταιρείας ναυτικής ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου Diaplous, πλήγματα δέχτηκαν και τα πλοία FREUD με σημαία Marshall Islands, που το διαχειρίζεται η ελληνική εταιρεία «ΤΜS tankers LTD», του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου και DELTA SUPREME με σημαίας Λιβερίας, επίσης ελληνικής πλοιοκτησίας του Διαμαντή Διαμαντίδη, τα οποία φέρεται να επλήγησαν στην ίδια θαλάσσια ζώνη αναμονής για φόρτωση στον CPC.

Το τάνκερ FREUD

Οι δημόσια διαθέσιμες λεπτομέρειες παραμένουν περιορισμένες, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τύπος των drones που χρησιμοποιήθηκαν (εναέρια ή επιφανείας), το ακριβές σημείο πρόσκρουσης σε κάθε δεξαμενόπλοιο, ούτε η έκταση των ζημιών, ενδεχόμενη ρύπανση ή οι κινήσεις των πλοίων μετά το περιστατικό.

To πετρελαιοφόρο Delta Supreme

Το CPC από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει την επίθεση. Ο αγωγός CPC μεταφέρει πετρέλαιο στον τερματικό σταθμό Yuzhnaya Ozereyevka της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Νοβοροσίσκ, στα νότια της Ρωσίας.