By Σfedona

Η χερσόνησος του Σοφικού, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, μας αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές του παρελθόντος της, με αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική περίοδο. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο (3100/3000 – 2000 π.Χ.), όταν παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα και ανάπτυξη.
Αρχαιολογικά ευρήματα και σημαντικές θέσεις
Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στη χερσόνησο του Σοφικού χρονολογούνται κυρίως στην Τελική Νεολιθική περίοδο (4500-3100/3000 π.Χ.). Ωστόσο, κατά την Πρωτοελλαδική εποχή, η δραστηριότητα στην περιοχή φαίνεται να εντείνεται.
Σημαντικές θέσεις που μαρτυρούν αυτή την ανάπτυξη είναι:
- Λόφος Βίγλα
- Μπρίελθι (λόφος Μύτη)
- Καλαμιανός στον Κόρφο
- Οι ήδη γνωστές θέσεις: Λουτρά Ωραίας Ελένης, Χερσόνησος, Κάτω Βάγια, Κατακάλι, Παναγιά Στείρι και Λάκκα Σκουτάρα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οχυρωμένος οικισμός στην Κάτω Βάγια κατά την Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο (2600-2200 π.Χ.). Ο οικισμός αυτός φαίνεται να χρησιμοποιούσε τον όρμο του Λυχναριού ως λιμάνι, γεγονός που υποδηλώνει έντονες εμπορικές επαφές με άλλες περιοχές.
Η επιρροή της Αίγινας και το διεθνές εμπόριο
Ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης ήταν η γειτονική Αίγινα, η οποία κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο γνώρισε μεγάλη άνθιση. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η Αίγινα είχε ισχυρές εμπορικές και πολιτιστικές επαφές με τις παράκτιες περιοχές της Κορινθίας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική οργάνωση των γειτονικών περιοχών.
Την εποχή αυτή, η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος γνώριζαν γενικότερη άνθηση λόγω της αύξησης των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών επαφών. Τα λεγόμενα «Κτήρια με Διαδρόμους», μεγάλα διοικητικά ή εμπορικά κτίσματα, αποτελούν αρχιτεκτονική απόδειξη αυτής της περιόδου οικονομικής ανάπτυξης (π.χ., Οικία των Κεράμων στη Λέρνα, Λευκή Οικία στην Αίγινα).
Συμπέρασμα
Η περιοχή του Σοφικού παρουσιάζει έντονη προϊστορική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπορική και κοινωνική κινητικότητα. Η γειτονική Αίγινα φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των παραθαλάσσιων οικισμών, δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών που συνέβαλε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου της περιοχής.
Στην επόμενη ανάρτηση, θα εξετάσουμε τις δύο σημαντικές Πρωτοελλαδικές θέσεις κοντά στην περιοχή του Κόρφου, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και τις δραστηριότητες των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής.
Από: Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Αμόνι»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου