Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Στραμμένο στη Γερμανία είναι το βλέμμα όλης της Ευρώπης. Οι εκλογές θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες. Από το πρωί προσέρχονται στις κάλπες περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Από αυτούς 2.300.000 πολίτες ψηφίζουν για πρώτη φορά.
- ‘Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία σε όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με την αρμόδια Εκλογική Επιτροπή. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα που να επηρεάζουν ουσιαστικά την ψηφοφορία. Στο Βερολίνο βρίσκονται σε επιφυλακή 1.400 αστυνομικοί, καθώς έχουν δηλωθεί δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ενδεχόμενο συνεργασίας Συντηρητικών και Ακροδεξιών.
- Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις γερμανικές εκλογές. Τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι ήδη γνωστές από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.
Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ξανά ότι μεμονωμένα ψηφοδέλτια ακυρώνονται με αποκοπή της πάνω δεξιάς γωνίας. Η αποκοπή όμως γίνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια για να βοηθηθούν ψηφοφόροι με προβλήματα όρασης, να ρίξουν ευκολότερα τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στη κάλπη, όπως αναφέρει η DW.
Σε άλλες αναρτήσεις υποστηρίζεται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέχουν στους ψηφοφόρους μόνο μολύβια για συμπλήρωση ψηφοδελτίων ώστε να μπορούν να παραποιηθούν εκ των υστέρων. Βάσει του ομοσπονδιακού εκλογικού κανονισμού η ψήφος είναι έγκυρη ακόμα και με μη ανεξίτηλο στυλό. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δεν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του γερμανικού εκλογικού νόμου (γενική, άμεση, ελεύθερη, ίση, μυστική ψηφοφορία): Οι εφορευτικές επιτροπές στελεχώνονται από μέλη διαφόρων κομμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται δημόσια, έτσι ώστε να αποκλείεται χειραγώγηση από τρίτους. Οι ψηφοφόροι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το δικό τους στυλό.
- Γερμανικές εκλογές: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα
Ο Γιώργος Σεφερτζής, πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος, μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές και τις ισορροπίες που αυτές μπορούν να διαμορφώσουν στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, σχολίασε τι θα σημάνει για την Ελλάδα η πιθανή ανάληψη της καγκελαρίας από τον Μερτς, με δεδομένες και τις θέσεις του για το μεταναστευτικό.
«Θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ενδεχομένως το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης και ο Μερτς, ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Ίσως κάπως να διευκολύνει τα πράγματα στην αναζήτηση εκείνων των ισορροπιών που δεν θα είναι βλαπτικές για την Ελλάδα», τόνισε.
Το πρόβλημα όπως είπε ο κ. Σεφερτζής είναι κυρίως να μην υιοθετηθούν μεταναστευτικές πολιτικές που θα είναι έως και καταστροφικές για την Ελλάδα.
«Οι απόψεις πάντως Μερτς προς το παρόν δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές και αισιόδοξες, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αντιμετώπιση που η Ελλάδα θα έχει σε περίπτωση που έχουμε αναθεώρηση σοβαρή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας. Το δεύτερο και κατά τη γνώμη μου κρισιμότερο, είναι το αν οδεύσει και η Γερμανία προς ένα πολιτικό τοπίο πολυκερματισμού, πράγμα το οποίο επίσης θα μπερδέψει πάρα πολύ τα πράγματα και θα καταστήσει πιο εύθραυστες τις ισορροπίες».
Συνοπτικά τα πιο σημαντικά νούμερα για τις εκλογές.
- 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια νέοι που μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
- 630 έδρες στην Μπούντεσταγκ – σήμερα υπάρχουν ακόμη 733.
- 29 κόμματα – 47 κόμματα είχαν εγγραφεί για τις εκλογές του 2021.
- 4.506 υποψήφιοι – στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν 6.211 υποψήφιοι.
- 299 εκλογικές περιφέρειες: Οι υποψήφιοι της εκλογικής περιφέρειας εκλέγονται με την πρώτη ψήφο, η δεύτερη ψήφος αφορά την αντίστοιχη λίστα των κομμάτων στο κρατίδιο.
- 675.000 εκλογικοί εθελοντές: Εργάζονται σε περίπου 90.000 εκλογικά τμήματα και γραφεία υποδοχής επιστολικής ψήφου.
Ένας από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου, λίγο μετά τις 8 πρωί. Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να προσέλθουν όλοι στις κάλπες. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε, έχοντας υπόψη ότι από τη δική σας ψήφο μπορεί να εξαρτάται το αποτέλεσμα των εκλογών» δήλωσε ο πρώτος πολίτης της χώρας.
Γύρω στις 11 το πρωί, ψήφισαν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, που είναι και το φαβορί για τη νίκη. Οι περισσότερες τηλεοπτικές κάμερες βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφιζε ο Μερτς, ο οποίος εμφανίστηκε σε ιδιαίτερα χαλαρή διάθεση.
Πάντως, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος βγήκε το πρωί των εκλογών για τζόκινγκ, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του, στην πόλη που κατοικεί και εκλέγεται, το Πότσνταμ.
Ο Σολτς δηλώνει παθιασμένος αθλητής και ένας φωτογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων τον απαθανάτισε να τρέχει στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά τις οκτώ και μισή, περνώντας δίπλα από το κοινοβούλιο του κρατιδίου και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Οι προσδοκίες των κομμάτων
Όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα κατεβαίνουν στις εκλογές με διακηρυγμένους στόχους και κρυφές προσδοκίες, που θα κρίνουν όχι μόνο την σύνθεση της επόμενη κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον των ίδιων των κομμάτων και των ηγεσιών τους, αναφέρει το Deutsche Welle.
Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς ο στόχος είναι σαφής. Η πρωτιά θεωρείται δεδομένη, αλλά ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα θεωρηθεί αποτυχία για έναν εδώ και μήνες «εν αναμονή καγκελάριο». Και θα δυσκολέψει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς το ζητούμενο θα είναι το θαύμα. Η πρώτη θέση θεωρείται άπιαστο όνειρο. Ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 20%. Αν μπορούσαν να περάσουν την AfD και να έρθουν δεύτεροι θα είχαν λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει στρογγυλοκαθίσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση και πάνω από το 20%. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί από την ηγεσία της ως αποτυχία.
Οι Πράσινοι δείχνουν μια τάση, που για κάποιους αποκαλείται σταθερότητα και για άλλους στασιμότητα. Συνήθως βρίσκονται κάτω από το ποσοστό τους το 2021 (14,7%) και θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να το ξεπεράσουν.
Για τους Φιλελεύθερους (FDP)του Κρίστιαν Λίντνερ στόχος είναι να αποφευχθεί η καταστροφή, ο αποκλεισμός τους δηλαδή από την επόμενη Βουλή αν δεν υπερβούν το 5%. Από το 11,4% του 2021 μοιάζουν να έχουν περάσει αιώνες.
Η Αριστερά (Die Linke) ξαφνικά απέκτησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Εκεί που φαινόταν να δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή δείχνει τώρα στις δημοσκοπήσεις μια σταθερότητα από το 7% και πάνω. Στόχος λοιπόν όσο γίνεται ψηλότερα.
Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) απώλεσε τη δυναμική περασμένων μηνών. Ξεκάθαρος μίνιμουμ στόχος να περάσει το κατώφλι του 5%. Πιθανώς θα χρειαστεί να ξενυχτήσουν απόψε.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Ο επικεφαλής των συντηρητικών Φρίντριχ Μερτς επιδιώκει μια συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους, ενώ ο ηγέτης των Βαυαρών ΧριστιανοκοινωνιστώνΜάρκους Ζέντερ απορρίπτει μια μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα του Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Σε περίπτωση που μικρά κόμματα ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5%, που απαιτείται για είσοδο στο κοινοβούλιο η Χριστιανική Ένωση του Μερτς θα αναγκαστεί να αναζητήσει, το πιθανότερο, δύο εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους ανοιχτών συγκρούσεων και διαφωνιών, όπως συνέβαινε στην τρικομματική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Κλείνοντας τον προεκλογικό αγώνα στο Μόναχο από κοινού με τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ, o ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές για τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Η Χριστιανική Ένωση δεν θα επιδιώξει συνεργασία με ένα κόμμα «που δεν είναι διατεθειμένο να επιφέρει αλλαγές στην οικονομική και μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας». Παράλληλα ο Φρίντριχ Μερτς απέκλεισε για μια ακόμα φορά κάθε διαπραγμάτευση με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία: «Δεν θα διεξάγουμε οποιεσδήποτε συνομιλίες, πόσο μάλλον διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με την AfD».
Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται πρόωρα και ίσως για αυτό το λόγο κάποια μικρά κόμματα δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους.
Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου