Breaking

Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ

 


Την Πέμπτη, 29η Μαΐου 2025, πανηγύρισε το Ιερό Εξωκκλήσιο της Αναλήψεως του Κυρίου στα Εξαμίλια Κορινθίας, που εφέτος συμπληρώθηκαν 100 έτη από τον, υπό του αοιδίμου από Κορινθίας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Δαμασκηνού του Παπανδρέου, εγκαινισμό του. Τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία ετέλεσε, με την σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και μαζί του συλλειτούργησαν οι Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, Αιδεσ. Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Νικόλαος Βαρδουνιώτης, Εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Εξαμιλίων και οι Διάκονοι π. Χρήστος Χίλιας και π. Άγγελος Σαλάτας

Ο Θεοφιλέστατος ομίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα κάμνοντας αναφορά στις «ευλογίες» που προσέφερε το γεγονός της Αναλήψεως του Χριστού, αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης του Θεού, στο ανθρώπινο γένος και που είναι: Η προς ουρανούς αναγωγή του ανθρώπου, η επισφράγιση του έργου της σωτηρίας με την συμφιλίωση του Θεού και των ανθρώπων, η μεσιτεία του Ιησού Χριστού προς τον Θεόν – Πατέρα, ο Οποίος Θεάνθρωπος Ιησούς «ἐντυγχάνει ὑπέρ ἡμῶν» προς Αυτόν, η θέωση της ανθρώπινης φύσεως, η ετοιμασία τόπου για το ανθρώπινο γένος κατά τους αψευδείς λόγους Του: «Πορεύομαι ἑτοιμάσαι ὑμῖν τόπον… ἵνα ὅπου εἰμί ἐγώ, καί ὑμεῖς ἦτε» (Ιω. ιδ’, 3), η έκχυση του Αγίου Πνεύματος «ἐπί πᾶσαν σάρκα», ώστε να μη μείνουμε εμείς «ορφανοί» και να εργάζεται Αυτό την σωτηρία μας, ως και η Αγγελική διαβεβαίωση ότι θα έλθει πάλι έτσι ένδοξος ο Ιησούς, όπως ανελήφθη, από τον ουρανό στη γη μετά των Αγγελικών Δυνάμεων.

Για τους ως άνω λόγους οι Μαθητές «ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλήμ μετά χαρᾶς μεγάλης» (Λουκ. κδ’, 53), αφού η δόξα του Θεανθρώπου Ιησού κατέστη και δόξα του ανθρωπίνου γένους. Η δόξα Του μας προσφέρεται πλούσια και η δόξα αυτή είναι η μόνη αληθινή δόξα, την οποία καλούμεθα να απολαύσουμε και να χαρούμε χωρίς να παρασυρώμεθα από τις πρόσκαιρες δόξες, που προσφέρει ο κόσμος.

Ο άγιος Κεγχρεών μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στους  προσκυνητές, που προσήλθαν να προσευχηθούν, ώστε με τις θεοπειθείς ευχές του να έχουμε πάντα προ οφθαλμών την άφθαρτη δόξα του Χριστού, που αφειδώς μας προσέφερε και μας προσφέρει με το απολυτρωτικό Του έργο και να μη μας «ξελογιάζουν» οι πλάνες εγκόσμιες δόξες που περνούν και φεύγουν.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας κ. Αγάπιος ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Ηγουμένης της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Στεφανίου Κορινθίας Γερόντισσσας Σαλώμης (κατά κόσμον Σταυρούλας) Κοντραφούρη (1934-2025), η οποία ετελειώθη εκδημήσασα προς Κύριον τα ξημερώματα της Πέμπτης, 29ης Μαΐου 2025.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν ιεροφορούντες οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, Αρχιμ. π. Κλαύδιος Καλαράς, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου και Αρχιερατικός Επίτροπος Σικυώνος, Σύγκελλος – Οικονόμος π. Πρόδρομος Αντωνίου, Ιερομόναχος π. Λογγίνος Αρχόντης, αδελφοί της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Εφημέριος Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου – Λουτρακίου, Πρωτ/ρος π. Γρηγόριος Θεοδώρου, συνταξιούχος Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτ/ρος π. Ιωάννης Δελημπαλτάς, Εφημέριος Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού Κορίνθου, Αιδεσ. Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Πέτρος Τζέκος, Εφημέριος Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχ. Κορίνθου, Πρεσβ. π. Ιωάννης Μαντζιαγρής, Εφημέριος Ι. Ναού Αγ. Στεφανά Στεφανίου, και οι Διάκονοι π. Χρήστος Χίλιας και π. Άγγελος Σαλάτας. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Εφημέριος της κώμης Λιμνών Αργολίδος Αιδεσ. π. Γεώργιος Γεώργας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου