Breaking

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Πετρολούκας Χαλκιάς: Yπό τους ήχους του κλαρίνου το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο μουσικό

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Το «ύστατο χαίρε» είπαν σήμερα (19/6) στον Πετρολούκα Χαλκιά συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, στον τόπο καταγωγής του, το Πωγώνι.

Ο σπουδαίος μουσικός και δεξιοτέχνης του κλαρίνου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών την Κυριακή (15/6).

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη, καθώς ο Πετρολούκας Χαλκιάς είχε αγαπηθεί από τους συναδέλφους του και το κοινό, τόσο για τον χαρακτήρα του, όσο και για το μοναδικό του ταλέντο.

Κηδεία Πετρολούκα Χαλκιά
Πηγή: epiruspost.gr
Κηδεία Πετρολούκα Χαλκιά
Πηγή: epiruspost.gr

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε για «μια μεγάλη προσωπικότητα με τεράστια διαδρομή», έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά την Ήπειρο και τη μουσική της, έναν αυθεντικό δημιουργό που ξεπέρασε τα στενά όρια της παράδοσης και εξελίχθηκε σε έναν μοναδικό αυτοσχεδιαστή, συγκρίσιμο με τους σπουδαιότερους μουσικούς του κόσμου. «Το έργο του πλημμυρίζει την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Δεν σταμάτησε στα συνηθισμένα. Πήρε και έδωσε στοιχεία της ηπειρώτικης μουσικής με τρόπο που συγκίνησε πέρα από τα σύνορα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης στάθηκε ιδιαίτερα στο δέσιμο του Πετρολούκα Χαλκιά με την πατρίδα του: «Δεν την ξέχασε ποτέ. Ταξίδεψε την παράδοση πέρα από τους ωκεανούς αλλά την κράτησε αυθεντική και αγέρωχη». Όπως είπε, το κλαρίνο του έκανε ακόμα και τους πιο σπουδαίους να υποκλιθούν, «μας έκανε περήφανους, τον ευγνωμονούμε γιατί τον είχαμε». Ο δήμος Πωγωνίου τον αποχαιρετά με «σεβασμό, περηφάνεια και ευγνωμοσύνη», σημειώνοντας πως «οι ήχοι δεν πεθαίνουν ποτέ» και το κλαρίνο του θα συνεχίσει να αντηχεί για πάντα στα βουνά της Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου