Breaking

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025

ΠΟΥ: Ένας στους 100 θανάτους οφείλεται σε αυτοκτονία- Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές

 

αυτοκτονίες

Ανησυχία του ΠΟΥ για τον αυξανόμενο ρυθμό αυτοκτονιών και τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παγκοσμίως.

αυτοκτονία αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου μεταξύ των νέων σε όλες τις χώρες και σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους 100 θανάτους οφείλεται σε αυτοκτονία, με περισσότερους από 727.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο μόνο το 2021.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, η πρόοδος που έχει γίνει είναι υπερβολικά μικρή για να επιτευχθεί ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθετήθηκε το 2015 από τον ΟΗΕ, ο οποίος συνίσταται στη μείωση κατά ένα τρίτο των ποσοστών αυτοκτονίας ως το 2030.

Πάνω από 500 αυτοκτονίες ετησίως στην Ελλάδα-Πρόγραμμα πρόληψης αυτοκτονιών στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, η μείωση θα φτάσει μόνον 12%» σε πέντε χρόνια, σημείωσε η Ντέβορα Κέστελ, επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας στον ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το ποσοστό αυτοκτονιών μειώθηκε κατά 35% μεταξύ του 2000 και του 2021, παραμένοντας σταθερό στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 παρά μια αύξηση των παραγόντων κινδύνου, σύμφωνα με την έκθεση.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αυτοκτονιών, ποσοστό 73%, καταγράφονται στις χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, αλλά είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις καθώς η τήρηση στατιστικών δεδομένων σε αυτές τις χώρες είναι πιο ανεπτυγμένη από ό,τι στις φτωχές χώρες, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.
Η αυτοκτονία παραμένει μια δραματική συνέπεια ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας, επισήμανε ο οργανισμός.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου