Φωτογραφίες: Νίκος Μητρούσιας 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έπειτα από τη δικαστική απόφαση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 3 έως από 111 έτη στους 6 καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες. Αν και οι ποινές μπορεί να φαντάζουν σημαντικές ως έτη, ωστόσο εκτιτέα από αυτά είναι μόλις τα 5 έτη, ενώ με τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.

«Θέλω να μάθω αν κάποιο κομμάτι από τα σώματα των ανθρώπων μου βρίσκεται στον ομαδικό τάφο στη Νέα Μάκρη»

«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής και συνελήφθη ένας άνθρωπος, ενώ αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε 111 χρόνια φυλακή» είπε μεταξύ άλλων ο Άρης Χερουβείμ, συγγενείς θυμάτων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο Άρης Χερουβείμ έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τα δύο δίδυμα ανιψάκια του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Άρης Χερουβείμ δήλωσε «δεν περνάει αυτή η πληγή και κυρίως, όλες αυτές τις μέρες, τον 1,5 χρόνο που γινόταν η δίκη, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν κάθε μέρα εκεί, κάθε μέρα ζούσαμε το συμβάν. Γυρνάς σπίτι σου το μεσημέρι και είσαι τόσο φορτισμένος που δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο».

«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Εγώ δεν ήθελα να είμαι τόσο αξιοπρεπής, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν έκλεισε δρόμος, δεν έβρισε κανένας, δεν προπηλακίστηκε κανένας», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το περιστατικό της σύλληψης ενός συγγενή, που πέταξε μία καρέκλα μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που είχε αποχωρήσει η έδρα, ο άνθρωπος, ο οποίος συνδέεται με θύματα της πυρκαγιάς να συλληφθεί. Την ώρα που αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν με 111 χρόνια φυλάκιση, που δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».

Ο κύριος Χερουβείμ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για παραγραφή της υπόθεσης, τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση, με αφορμή την ντροπιαστική απόφαση του δικαστηρίου, που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.

Μιλώντας από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος δήλωσε εμφανώς ταραγμένος: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, κάποιο κομμάτι από τα σώματά τους βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που υπάρχει στη Νέα Μάκρη. Θέλω κάποιος να μου πει τι υπάρχει εκεί μέσα. Κι αν αυτό δεν είναι ύβρις στους νεκρούς, που κάποτε ήταν κακούργημα, αλλά τώρα…».

«Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας»

Η Μαίρη Αβραμίδου που έχασε τέσσερεις δικούς της ανθρώπους στην φονική πυρκαγιά δήλωσε πως σε αυτήν την δίκη δεν δοκιμάστηκαν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και η ελληνική δικαιοσύνη: «Νιώθουμε κακοποιημένοι, αδικημένοι προδομένοι. Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι τέλους. Ελπίζω ο χαμός τους να φέρει τουλάχιστον την δικαίωση των αξιών και των ιδανικών που πρέπει να υπηρετεί ένα κράτος. Εχθές είπα ότι μόνο στην Θεία Δίκη εναποθέτω τις ελπίδες μου. Ελπίζω να διαψευστώ».