Breaking

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Πτωχός: «Στοχευμένα προγράμματα με αρχές, ώστε να γίνουν μέρος της λύσης του Δημογραφικού ζητήματος»


«Η επιχειρηματικότητα είναι κουλτούρα, είναι τρόπος ζωής. Ξεφεύγει από τα όρια ενός προγράμματος και πάει στην ατομική ευθύνη. Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καλούμαστε να προχωρήσουμε σε τρία πράγματα. Κατάλληλο υπόβαθρο, οδηγό επιχειρήσεων και κατάρτιση με τρόπο ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα μας και να οδηγηθούμε σε συνέργειες», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημαντική πρόοδο και τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν μέσω των διάφορων αξόνων προτεραιότητας του προγράμματος, με τον Περιφερειάρχη να μιλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας. «Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Υπάρχουν πυλώνες σε άλλες Περιφέρειες που λειτούργησαν καταλυτικά, όπως είναι τα Πανεπιστήμια. Το κλειδί είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε και να κάνουμε ελκυστικά τα επαγγέλματα γύρω από αυτούς τους τομείς. Καλούμαστε να φωτίσουμε όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα ένας παραγωγός σήμερα είναι ένας επιστήμονας που καλείται να καινοτομήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρωτογενής τομέας, τουρισμός, πολιτιστικό απόθεμα και θα προσθέσω την μεταποίηση και τις βιομηχανίες που αναπτύσσονται στην Αρκαδία και στην Κορινθία», είναι οι τομείς, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, που η Πελοπόννησος μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ενώ για το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα προγράμματα πρέπει να είναι στοχευμένα και με Αρχές. Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί και το Δημογραφικό. Όχι μόνο με κοινωνικά προγράμματα αλλά με ανάπτυξη και επενδύσεις. Και όπως συχνά σημειώνω, η ανάπτυξη πρέπει να χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό,  τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελου Ξυγκώρου, του Εκπροσώπου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Γιώργου Σκούρα και του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αθανάσιου Σοφού.

Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, Μαρία Οικονομάκου, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την κοινωνική ενσωμάτωση, σε πάνελ που μοιράστηκε με την Προϊσταμένη ΕΥΣΕΚΤ, Ράνια Οικονόμου, τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Patrick Paquet και εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ.

Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, σχολίασε τις υποδομές υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού, σε τραπέζι διαλόγου με τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ του Προγράμματος Πελοπόννησος, Φίλιππος Τσιάντη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δημήτριο Οικονομόπουλο και τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση.

Αμέσως μετά, η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, απασχόλησε τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο Εκπρόσωπος ΕΥΣΠεΠ, Παναγιώτης Μπαρλαμπάς και ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ Αντώνης Ψαράκης.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μίλησε, επίσης, για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε πάνελ διαλόγου με τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ Προγράμματος Πελοπόννησος Κωνσταντίνος Βήχα και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γεώργιο Σπίνο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027 με στόχο την ενημέρωση φορέων και πολιτών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, την συμβολή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις προοπτικές αξιοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027.

Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν οι δημοσιογράφοι, Θέμης Κανελλόπουλος και Αγγελική Σπυροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου