Παρασκευή 09 Μαΐου 2025

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στη χώρα, καθώς από το Σάββατο αναμένεται ένα κύμα αστάθειας, το οποίο συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η μεταβολή αυτή οφείλεται σε «αεροχείμαρρο», που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες και φέρνει προχωρημένο Φθινόπωρο.
Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ότι το Σαββατοκύριακο οι βροχές θα πλήξουν κυρίως την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ νησιωτικές περιοχές και η Αττική δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά. Όπως διευκρίνισε από τη νέα εβδομάδα οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως και 6-7 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Η πρόγνωση του καιρού από την Νικολέτα Ζιακοπούλου
Την ίδια πρόβλεψη επιβεβαιώνει και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, η οποία κάνει λόγο για σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, αρχής γενομένης από το Σάββατο. Ο καιρός θα παραμείνει άστατος και την επόμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές και τους ενισχυμένους βοριάδες.
Αναλυτική πρόγνωση:
Το Σάββατο, αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές ή καταιγίδες το πρωί στα βόρεια και από το μεσημέρι σε ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 23°C στα κεντρικά και βόρεια και έως 29°C στην υπόλοιπη χώρα.
Στην Αττική, θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το μεσημέρι, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται παροδικές βροχές ή καταιγίδες, με βόρειους ανέμους έως 5 μποφόρ και θερμοκρασία μεταξύ 14 και 22 βαθμών.
Την Κυριακή, αναμένονται τοπικές νεφώσεις και μεμονωμένες μπόρες, κυρίως το μεσημέρι στα ορεινά. Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι, έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Η σταδιακή επιστροφή σε φθινοπωρινές συνθήκες μέσα στην άνοιξη καταδεικνύει την έντονη μεταβλητότητα του φετινού καιρού, υπενθυμίζοντας ότι η εποχή παραμένει μεταβατική και απρόβλεπτη. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η νέα εβδομάδα προμηνύεται δροσερή και βροχερή, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και τους βοριάδες να διατηρούνται ενισχυμένοι.
Στους 36.1 °C η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή
Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν για μία ακόμη ημέρα στην Κρήτη την Παρασκευή 09/05. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στα Μάλια Ηρακλείου (36.1 °C) και ακολούθησαν τα Φαλάσαρνα Χανίων, το Σίσι Λασιθίου, οι Άγιοι Πάντες Χανίων και το Ηράκλειο/ΕΛΜΕΠΑ (35.8 °C).
Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα. Όπως προκύπτει από τις υπόλοιπες πληροφορίες που παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 °C σε 356 από τους 534 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~67%), τους 30 °C σε 82 σταθμούς (ποσοστό ~15%) ενώ οι 35 °C ξεπεράστηκαν σε 6 σταθμούς.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό του Σαββάτου (10/5/2025)
Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικότερα τμήματα να είναι ισχυρά.
Στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί με τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και μόνο στα νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και στη Κρήτη τοπικά τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικότερα τμήματα να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 με 23 και στη Θράκη έως 20 βαθμούς Κελσίου
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
- Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 και στην Κρήτη τοπικά έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα. Από το μεσημέρι αίθριος.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου και στις βορειότερες περιοχές από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις απογευματινές ώρες μικρής διάρκειας καταιγίδες.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Αρχικά αίθριος.Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην αρχή της ημέρας και εκ νέου το απόγευμα.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημερι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 11-05-2025
- Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και θα εξασθενήσουν.
- Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα νότια ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 12-05-2025
- Λίγες νεφώσεις που γρήγορα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, από το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Στα δυτικά τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
- Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο από βόρειες 4 με 5 και στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου τοπικά 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 13-05-2025
- Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά.
- Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας.
- Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά.
Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 14-05-2025
- Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Εύβοια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
- Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και αργότερα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου