Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Πώς θα κινηθεί την Τετάρτη η αφρικανική σκόνη – “Καμπανάκι” πνευμονολόγων

 

Πρωτόγνωρες και αποκαλυπτικές εικόνες αντίκρυσαν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς ο ουρανός καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα αφρικανικής σκόνης. Πότε υποχωρεί. Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Το κλίμα του φανταστικού πλανήτη Αρράκις από το έπος επιστημονικής φαντασίας “Dune” θύμισε ο ουρανός πάνω από όλη σχεδόν τη χώρα, αφού αφρικανική σκόνη “έπνιξε” πολλές περιοχές, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες.

Ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα κάλυψε ολόκληρες γειτονιές του λεκανοπεδίου της Αττικής, η ορατότητα περιορίστηκε και η ατμόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα αποπνικτική, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ το ίδιο συνέβη και σε πολλές πόλεις της επαρχίας, στις οποίες σημειώθηκε ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στην Καλαμάτα, όπου η ατμόσφαιρα θύμιζε περισσότερο Κάιρο, με το σκηνικό να παραπέμπει σε αμμοθύελλα.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες έφεραν τεράστιες ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι εικόνες όπως τις κατέγραψαν οι live web κάμερες του weather-messinia:

Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR

Η #σκόνη έγινε νούμερο ένα τρεντ στην πλατφόρμα X, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι χρήστες του διαδικτύου μοιράζονταν εικόνες από διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία είχαν “εξαφανιστεί” πίσω από ένα πορτοκαλί σύννεφο σκόνης.

Όπως φαίνεται πάντως το φαινόμενο περιορίζεται σημαντικά από αύριο, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα, όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να επικρατήσουν δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, που, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, αποτρέπουν την “επίσκεψη” αφρικανικής σκόνης.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα INTIME

Αφρικανική Σκόνη: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου