Breaking

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Γ. Γκιώνης: Ζητήματα Πολιτικής Προστασίας


Με αφορμή την Άσκηση επί χάρτου που διοργανώθηκε για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ως Δήμαρχος θέλω να είμαι ξεκάθαρος και να απαντήσω υπεύθυνα και με σαφήνεια, για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Οι ευθύνες – για οποιοδήποτε συμβάν προκύψει  – αποδίδονται και καταλογίζονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη στον ίδιο τον Δήμαρχο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη, Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό άλλωστε έγινε σαφές από την επικεφαλής της Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και κατά τη διενέργεια της άσκησης, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2025. 

Ο Δήμος μας και ειδικά ο οικισμός Πίσια της ΔΚ Πισίων επιλέχθηκε -με συγκεκριμένα κριτήρια- από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη διενέργεια της άσκησης πολιτικής προστασίας. Είναι κοινή πρακτική οι ασκήσεις επί χάρτου να προηγούνται πάντα των ασκήσεων πεδίου. Η εν λόγω άσκηση ήταν βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, είχε στόχο τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, και δεν πραγματοποιήθηκε σε καμία περίπτωση για επικοινωνιακούς λόγους, είτε για να βγάλουμε φωτογραφίες είτε για να δείξουμε ότι παράγουμε έργο ως δημοτική Αρχή. 

Επίσης, η επιλογή των συμμετεχόντων στην άσκηση έγινε έπειτα από καθοδήγηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Π.Υ., ΕΛΑΣ, ΛΣ, Σχολή Μηχανικού, Ε.Κ.Α.Β., Περ. Πελοποννήσου, Δήμος Μεγαρέων -ως όμορος Δήμος-, Πρόεδροι Δημ. Κοινοτήτων, Δημοτική Αστυνομία, Αιρετοί, οι Διευθυντές των Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των εθελοντικών συλλόγων που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο). Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαμε να αποστείλουμε πρόσκληση σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο άλλου φορέα ή σε κάποιον εθελοντή, όπως ο κύριος που αναφέρεται σε δημοσίευμα, του οποίου η προσφορά είναι πράγματι τεράστια και αναγνωρισμένη από όλους. 

Αναφορικά με την αναγνώριση των εθελοντικών συλλόγων, προς ενημέρωση όλων, παραθέτουμε το link του ηλεκτρονικού μητρώου εθελοντών το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη σελίδα της ΓΓΠΠ:  https://civilprotection.gov.gr/ethelontismos/mitroo-ethelontikon-organoseon. Για να ξεκαθαρίσουμε, εμείς ως δημοτική Αρχή αναγνωρίζουμε την τεράστια συμβολή όλων των εθελοντικών συλλόγων, καθώς μας παρέχουν πολύτιμη βοήθεια σε όλα τα έκτακτα γεγονότα και παράλληλα, διευκολύνουν το έργο μας για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Ως Δήμος όμως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας, συλλόγους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο αναρτημένο από τη Γενική Γραμματεία Ηλ. Μητρώο Εθελοντών.

Αναφορικά με την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Σχίνος – Στραβά, όπως και κάθε άλλου δρόμου αρμοδιότητας Δήμου, θέλουμε να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης του έργου από ίδιους πόρους. Από την άλλη πλευρά όμως, διεκδικούμε διαρκώς, από την κεντρική εξουσία, τα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, πόρους για την υλοποίηση έργων που είναι αναγκαία για τον τόπο μας, με προτεραιότητα έργα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνδημοτών μας.  

Αναφορικά με τις σκηνές εν όψει σεισμού, ο Δήμος μας ουδέποτε είχε εξοπλισμό για έκτακτες ανάγκες. Και για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, ακόμη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει λιγότερες από 20 σκηνές, τις οποίες διαθέτει -σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο- σε κάθε Δήμο, όποτε και όπου προκύψει έκτακτο συμβάν, το οποίο και απευχόμαστε.

Κλείνοντας, θέλουμε να γίνει σαφές πως η Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία “ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024” που διενεργήθηκε στόχευε στη διαπίστωση της επιχειρησιακής ικανότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και την επάρκεια του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Το επόμενο διάστημα και ύστερα από διαθεσιμότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα προγραμματιστεί η διενέργεια άσκησης πεδίου σε πραγματικές συνθήκες.

Γιώργος Γκιώνης

Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου