Breaking

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας: «Ζητάω συγγνώμη, την υπεραγαπώ, έχω ψυχολογικά…»

Στον ποινικολόγο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζει την σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο με τις δηλώσεις του μετά την απόφαση των διακστών


Ελεύθερος αφέθηκε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζει την σύζυγό του.

Συγκεκριμένα, οι όροι που επιβλήθηκαν στον κ. Λύτρα είναι η υποχρέωση μετοίκισης από το κοινό σπίτι όπου διαμένει με τη σύζυγο του, η απαγόρευση να την πλησιάζει και η υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Κατά την απολογία του ο ποινικολόγος παραδέχτηκε την πράξη του, δήλωσε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη. Παράλληλα, υποστήριξε πως εάν προφυλακιστεί θα κλείσει το δικηγορικό του γραφείο, γεγονός που, όπως είπε, θα δημιουργούσε στον ίδιο και την οικογένειά του βιοποριστικό πρόβλημα.

Μιλώντας στις κάμερες μετά την απόφαση του εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος, ο Απόστολος Λύτρας δήλωσε:

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζητάω πραγματικά συγγνώμη για αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου που την υπεραγαπάω όπως και τις τρεις κόρες μου. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση, όπως και και η ίδια κατέθεσε, δεν έχω υπάρξει στη ζωή μου βίαιος. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ. Δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση, είμαι αιχμηρός με τον ίδιο μου τον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το θέμα θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια».

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων νωρίς το πρωί. Η απολογία του γνωστού ποινικολόγου ενώπιον της ανακρίτριας ξεκίνησε στις 09:30 και κράτησε περίπου 2 ώρες.

Στο πλευρό του βρίσκονταν η πρώην σύζυγός του, η μεγάλη κόρη του, ο κουμπάρος του και συνάδελφος του, γνωστός επίσης δικηγόρος, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του δικηγορικού του γραφείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια μετέβη χθες, Κυριακή 16 Ιουνίου, στον χώρο του θύματος και έλαβε κατάθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύζυγος του ποινικολόγου φέρεται να επιβεβαίωσε στη δικαστική λειτουργό ότι τα τραύματα που φέρει δεν οφείλονται σε πτώση της από τη σκάλα αλλά σε ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της. Φέρεται, επίσης, να είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε βία από τον συνάδελφο και σύζυγό της και πως ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει κάτι μεταξύ τους. Η κατάθεση της, όπως και η κατάθεση της πρώην συζύγου του δικηγόρου, η οποία είχε προβεί στο παρελθόν σε καταγγελία, πλην όμως στο ακροατήριο είχε ανακαλέσει, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Η στιγμή της μεταφοράς του Απόστολου Λύτρα από το Α.Τ. Ομονοίας στην Ευελπίδων:

 

Το νεύμα που οδήγησε στη σύλληψη του ποινικολόγου – Tι κατέθεσε ο γιατρός

Καθώς ο γιατρός  εξέταζε τη γυναίκα τη ρώτησε αν τη χτύπησε ο άνδρας της και η γυναίκα φαίνεται να έγνεψε καταφατικά. Σύμφωνα με πηγές της «Ζούγκλας», στην κατάθεσή του ο γιατρός ανέφερε: «Άρχισα να την εξετάζω και μόλις διαπίστωσα ότι τα τραύματα δεν ήταν από πτώση σε σκάλα, αλλά από θλων όργανο (ανθρώπινο χέρι), κοιτώντας παράλληλα τις εξετάσεις και ενώ ήμασταν μόνοι μας της είπα “δεν έχεις πέσει από τη σκάλα, πες μου εμπιστευτικά σε χτυπάει ο άνδρας σου”; Και εκείνη μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσα τις Αρχές».

Όσον αφορά τα τραύματα της γυναίκας, ο γιατρός είπε: «Κλινικά, φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου – μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους, θλαστικό τραύμα γλώσσας, εκδορές και οίδημα αντιβραχίου, οίδημα στην εγγύς φαλλαγγοφαλαγγικής διάρθρωσης δεξιού μικρού δακτύλου κεφαλαιμάτωμα τριχωτού. Απεικονιστικά ευρήματα: κάταγμα ρινικού οστού, κάταγμα βάσης – παλαμιαία επιφάνεια – μέσης φάλαγγας μικρού δαχτύλου, δεξιά άκρας χειρός. Εργαστηριακώς φέρει αυξημένες τιμές CRP.

Φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της. Σε ερώτηση μου ποιος άνθρωπος τη χτύπησε αν είναι ο ίδιος που την είχε φέρει στα επείγοντα, εκείνη μου απάντησε καταφατικά. Άμεσα ενημέρωσα την Άμεση Δράση για τις δικές της ενέργειες. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω».

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός στο να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο Απόστολος Λύτρας. Από την 1η Μαΐου, που βρίσκεται σε εφαρμογή ο νόμος Φλωρίδη, οι γιατροί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, αν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά, υποχρεούνται από τον νόμο να τα καταγγέλλουν στις Αρχές, χωρίς να φοβούνται ποιος είναι ο θύτης ή το θύμα.

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, με το οποίο ζητάει άμεσα να διερευνήσει τα αναφερόμενα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, περί σύλληψης του γνωστού δικηγόρου για «ενδοοικογενειακή βία» σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.

Ο κ. Κωνσταντίνου καλείται να διαπιστώσει τυπικά, καθώς είναι πλέον γνωστά τα στοιχεία του, την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

Οι ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει

Υπενθυμίζεται ότι ο πειθαρχικός έλεγχος από τον Δικηγορικό Σύλλογο προβλέπει ακόμα και μόνιμη αφαίρεση άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος. Όσον αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, η τελευταία τροποποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει κάθειρξη αν πρόκειται για βαριά σκοπούμενη βλάβη μέχρι και 20 έτη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο γνωστός δικηγόρος, το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής (16/6),  ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μετά από καβγά και στη συνέχεια τη μετέφερε τραυματισμένη σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας για να περιποιηθούν τα τραύματά της, ενώ και οι δύο είπαν στο ιατρικό προσωπικό ότι ο τραυματισμός προκλήθηκε έπειτα από πτώση από σκάλες.

Ο γιατρός που περιποιείτο τη νεαρή γυναίκα στο εξεταστήριο της είπε ότι «αυτά τα τραύματα δεν είναι από πτώση από σκάλα και κάτι άλλο συμβαίνει». Παρά το ότι η τραυματισμένη γυναίκα επέμενε ότι «έπεσα από τις σκάλες», τελικά μετά την παρατηρητικότητα και την πίεση του γιατρού, του εκμυστηρεύτηκε προφορικά ότι ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της.

Τότε ο γιατρός χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως υποχρεούται με βάση το νέο νόμο Φλωρίδη, ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. και οι άνδρες της Άμεσης Δράσης που έφτασαν στην κλινική είδαν τον δικηγόρο και τη σύζυγό του. Όταν ρώτησαν τι συμβαίνει για να μάθουν τις συνθήκες τραυματισμού της γυναίκας, οι αστυνομικοί πήραν την απάντηση από το ζευγάρι, το οποίο επέμενε ότι η γυναίκα τραυματίστηκε πέφτοντας από τις σκάλες. Οι αστυνομικοί όμως δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις, αφού υπήρχε και η μαρτυρία του γιατρού και οδήγησαν το ζευγάρι στο πλησιέστερο Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας, στην Ομόνοια, για κατάθεση και στη συνέχεια ενημέρωσαν τον εισαγγελέα.

Ο τελευταίος ζήτησε να γίνει καταγραφή του συμβάντος και να σχηματιστεί δικογραφία, όπως όριζε ο νόμος, παρά το ότι ο γνωστός δικηγόρος και η σύζυγός του επέμεναν πως δεν υπήρξε ενδοοικογενειακή βία, αλλά πτώση από σκάλες και δεν υπήρχε πρόθεση να υποβληθεί μήνυση από κανέναν. Ο εισαγγελέας, όμως, του απήγγειλε την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που στα πλαίσια του νέου νόμου, αποτελεί κακούργημα. Από την πλευρά της, η σύζυγός του δέχθηκε να πάρει κωδικό panic button στο κινητό της (πρόκειται για την ειδική εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με την οποία ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο). Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εδώ και επτά μήνες βρισκόταν σε διάσταση και το τελευταίο διάστημα γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης. Πηγές αναφέρουν ότι ο δικηγόρος κατέχει δύο όπλα.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η «Ζούγκλα» καταγράφει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και είναι χρέος των δικαστικών λειτουργών να αποφασίσουν εάν ο γνωστός ποινικολόγος είναι αθώος ή ένοχος για όσα κατηγορείται. Δεδομένης όμως της σοβαρότητας της δίωξης και του σοβαρού επεισοδίου ενδοοικογενειακής βίας – σύμφωνα με τον νόμο – και επειδή ο κατηγορούμενος δικηγόρος είναι γνωστό δημόσιο πρόσωπο, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα έχει υποχρέωση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου