Βράζει ο τόπος στην πρωτεύουσα λόγω του καύσωνα ο οποίος πλήττει την χώρα από την Τρίτη.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που καταγράφει το drone με θερμική κάμερα της ΕΡΤ.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ότι, χώροι με δέντρα και πάρκα  εντός της πρωτεύουσας είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτήρια, είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Όπως είναι λογικό τα σημεία όπου υπάρχει τσιμέντο και άσφαλτος έχουν πάρει φωτιά…

Η λήψη έγινε πάνω από το δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Σημειώνεται πως το βαθύ μωβ στο βίντεο αντιπροσωπεύει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και το κίτρινο, τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Δείτε τι κατέγραψε και το drone του ΣΚΑΪ:

Στην άσφαλτο το θερμόμετρο έδειξε μέχρι και 67°C, ενώ το πιο δροσερό κομμάτι φαίνεται στο συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας. Σε ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών η θερμική κάμερα καταγράφει και πάνω από 80°C.

Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας 

Οι υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν την χώρα σε καμίνι, με αποτέλεσμα στις πόλεις οι κάτοικοι να βιώνουν το φαινόμενο που περιγράφεται από τους επιστήμονες ως αστική θερμική νησίδα, δηλαδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Τα κυριότερα αίτια του φαινομένου σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι: το τσιμέντο, τα ψηλά κτήρια, οι πυκνοδομημένες περιοχές, η άσφαλτος, η  θέρμανση και τα καυσαέρια.  Όλα που προαναφέρθηκαν παγιδεύουν τη θερμότητα και δεν επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα, έτσι μετά τη δύση του ήλιου το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη ένταση.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες, καθώς το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού που εκδόθηκε  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και σήμερα  οι θερμοκρασίες, ενώ μικρή πτώση παρουσιάζει ο υδράργυρος μόνο στα βορειοδυτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα,

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.

β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αύριο, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.