Breaking


Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ – ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ! ΑΔΕΙΕΣ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ! «ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ», ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Untitled-13

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι παραγωγοί ντομάτας στη χώρα, καθώς τεράστιες ποσότητες τον τελευταίο καιρό πάνε κυριολεκτικά…στράφι!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως τόνοι ντομάτας από την Ιεράπετρα κατέληξαν στην χωματερή. Μετά το Πάσχα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό, στην απορρόφηση της θερμοκηπιακής ντομάτας και του μίνι αγγουριού της Κρήτης, των οποίων η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Ως εκ τούτου, μένουν απούλητοι στα δημοπρατήρια κηπευτικών, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις αποθήκες των παραγωγών, δεκάδες τόνοι προϊόντων, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες εκτός ψυγείων.

Έτσι, μέρος της παραγωγής που δεν θα ζητηθεί από τις κοινωνικές δομές, καταλήγει στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης καθώς και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που αδυνατούν κι εκείνοι να αγοράζουν ζωοτροφές.

«Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα, ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι»
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή», Γιώργος Καραλάκης η αγορά των κηπευτικών έχει επηρεαστεί αρνητικά από το πενθήμερο κλείσιμο τις ημέρες του Πάσχα.

«Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα αφού ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι και γενικότερα για το Πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα στα παιδιά. Τώρα αγοράζει μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Πάντα η εβδομάδα μετά τις εορτές του Πάσχα είναι δύσκολη και ειδικά εφέτος που οι εορτές έπεσαν μέσα στο Μάη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η αγορά μας έχει πιεστεί επίσης, επειδή έχουν μπει στην παραγωγή λόγω καλοκαιρίας και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εδώ η Ιεράπετρα φέτος δεν είχε καθόλου χειμώνα, ενώ παράγουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και άλλες σκάλες παραγωγής καθώς και οι ανταγωνίστριες Βαλκανικές χώρες. Γίνονται επιπλέον εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν, αφού οι τιμές στα ράφια είναι τσιμπημένες ακόμη, γιατί στο λιανεμπόριο υπάρχουν ποσότητες προϊόντων που αγοράστηκαν ακριβότερα πριν το Πάσχα».

Ο κ. Καραλάκης επεσήμανε πως οι ποσότητες ντομάτας που συγκομίζονται τώρα είναι μεγάλες και η κατανάλωση έχει πέσει όπως αντίστοιχα έχει πέσει και η τιμή. «Τις τελευταίες μέρες πετιούνται, χαρίζονται και αποσύρονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από όλα τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Κάποιοι έμποροι μάλιστα αποφάσισαν να μην αγοράζουν ντομάτες από τους παραγωγούς αφού δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος σχετικά και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις κοινωνικές δομές, όπως πολύτεκνοι, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες κ.λπ. και όποιος άλλος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας για να του προσφέρουμε δωρεάν τα προϊόντα που δεν πωλούνται και είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό το κάνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τώρα. Υποστηρίζουμε όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου