Breaking

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΓΡΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ “ΠΟΛΕΜΟΣ” ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ


israel-katz

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαγόρευσε τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές, βάζοντας μπλόκο στα λιμάνια, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πλοία.

Ο Ίσραελ Κατς, έστειλε το παρακάτω μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας:

“Ο Ερντογάν σπάει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές. Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Έχω δώσει εντολή στον Γενικό Διευθυντή του του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ να συνεργαστεί άμεσα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην κυβέρνηση (του Ισραήλ) για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο με την Τουρκία, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία”, τονισε ο Ισραηλινός υπουργός. “Εμείς θα κερδίσουμε, αυτοί θα χάσουν”, καταλήγει ο κ. Κατς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη σήμερα στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν «σκληρότητα» στην καταστολή των φιλοπαιλαιστίνιων φοιτητών και καθηγητών.

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις.

«Οι ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι σε ορισμένα περίβλεπτα αμερικανικά πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τη σφαγή» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα. «Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται βία, σκληρότητα, ταλαιπωρία, ακόμη και βασανιστήρια επειδή λένε ότι η σφαγή πρέπει να σταματήσει», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι πανεπιστημίων «απολύονται και λιντσάρονται» επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επικρίνει με δριμύτητα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την άνευ όρων –όπως λέει– υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα αυτή από τους Δυτικούς συμμάχους της. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού για το Ισραήλ και έχει προστατεύσει τη χώρα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα όρια της δυτικής δημοκρατίας καθορίζονται από τα ισραηλινά συμφέροντα. Οτιδήποτε καταπατά τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό, αντισημιτικό για αυτούς», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους επτά μήνες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας. Αφορμή στάθηκε η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι 253.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου