Νέα ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη σπείρα των διεφθαρμένων εφοριακών που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά. Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η «διεκπεραιώτρια» την στιγμή που βγαίνει από την εφορία με ένα φάκελο που σύμφωνα με πληροφορίες της είχε δώσει η διευθύντρια και αφορούσε υπόθεση κάποιου επιχειρηματία.

Παράλληλα στο φως της δημοσιότητας ήρθε και βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο φαίνεται επιχειρηματίας να φτάνει στη ΔΟΥ Χαλκίδας κρατώντας έναν άσπρο φάκελο, ο οποίος είχε μέσα χρήματα και τον παραδίδει στο κύκλωμα των εφοριακών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος επιχειρηματίας πήγε να δώσει αλλά 10.000 ευρώ την Τρίτη. Μπήκε στην εφορία και εν συνεχεία συνελήφθη η διευθύντρια και η διεκπεραιώτρια.

Στον ανακριτή οι διεφθαρμένοι εφοριακοί

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα Παρασκευή (24/5) προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες εφοριακοί και οι δύο ιδιώτες που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει τέσσερα σημειωματάρια που κατασχέθηκαν. Στο γραφείο της προϊσταμένης της εφορίας βρέθηκε σημειωματάριο στο οποίο αναγράφονται ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.

Η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης , φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

«Μου ζήτησαν 20.000 ευρώ για να μην ασχοληθούν ξανά μαζί μου»
Το τέλος για το κύκλωμα των πέντε εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας ήρθε την περασμένη Τρίτη όταν πασίγνωστος επιχειρηματίας της Εύβοιας, θύμα του εκβιασμού τους, παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Εφορίας ένα φάκελο με 10.000 ευρώ. Βγαίνοντας από την εφορία τον περίμεναν οι αστυνομικοί, στους οποίους αποκάλυψε ότι μόλις είχε δώσει τα χρήματα.

Η «Ζούγκλα» αποκαλύπτει την κατάθεσή του στις Αρχές, με την οποία περιγράφει και τον τρόπο δράσης του κυκλώματος.

«Γενικά ήμουν σωστός με τις φορολογικές μου υποχρεώσεις, αλλά η Εφορία Χαλκίδας από το έτος 2021 και μετά ξεκίνησε να μου ζητάει να προσκομίσω διάφορα έγγραφα, ενημερώνοντας το λογιστήριο της επιχείρησής μου ότι έχουμε μπει σε καθεστώς ελέγχου. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο και αφορούσε προγενέστερα έτη. Ουδέποτε είχα εμπλακεί σε φορολογικές παραβάσεις. Την περασμένη Πέμπτη, 16.05.2024, δέχτηκα τηλέφωνο από την υπάλληλο της ΔΟΥ Χαλκίδας Β.Λ. και με ενημέρωσε ότι πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στις επιχειρήσεις και τα καταστήματά μου, χωρίς βέβαια να μου έχει βεβαιωθεί καμία παράβαση. Εγώ της είπα ότι την επόμενη ημέρα θα πάω από την εφορία για να μιλήσουμε από κοντά».

Ο επιχειρηματίας την επόμενη ημέρα πηγαίνει στην εφορία της Χαλκίδας και στο γραφείο της Προϊσταμένης. Εκεί είναι η 50χρονη Τ.Ε. και η 67χρονη, ενώ φώναξαν και τον Υποδιευθυντή, τον οποίο παρουσίασαν ως ελεγκτή.

«Με ενημέρωσε ότι υπάρχει ασυμφωνία στα ποσά που είχα δηλώσει στην εφορία κατά 20.000 ευρώ. Εγώ μίλησα με τον λογιστή μου, του ανέφερα τι μου είπαν και μου είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φορολογικό λάθος, καθώς τα χρήματα είχαν δηλωθεί όπως έπρεπε. Εγώ τους είπα τι μου είπε ο λογιστής και τότε ευθέως η Προϊσταμένη μου είπε ότι “μας δίνεις εμάς 20.000 ευρώ και δεν ασχολούμαστε ποτέ ξανά μαζί σου”, εννοώντας προφανώς ότι αν δεν τους δώσω τα λεφτά θα συνέχιζαν να με ταλαιπωρούν με τους δήθεν ελέγχους τους. Μου φάνηκε σαν να ήταν συνεννοημένες για το ποσό. Μου είπαν τα λεφτά να τους τα δώσω όλα μπροστά και σύντομα. Τους είπα να τους δώσω 10.000 ευρώ και τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα».

Ο επιχειρηματίας πήγε τα χρήματα στην εφορία και μία εβδομάδα μετά δέχεται τηλεφώνημα από την 67χρονη υπάλληλο για να παραδώσει και το υπόλοιπο.

«Πήγα αρχικά στο γραφείο της 67χρονης και μαζί πήγαμε στην Προϊσταμένη και της έδωσα έναν φάκελο με το ποσό των 10.000 ευρώ που υπολείπονταν από τα χρήματα που μου απαίτησαν να τους δώσω, προκειμένου να σταματήσουν να με εκβιάζουν με τους δήθεν ελέγχους τους. Όταν πήραν το φάκελο που περιείχε τα χρήματα να σας πω ότι το χαμόγελό τους δεν κρυβόταν, αλλά δεν μου είπαν κάτι…».

Λίγη ώρα μετά μπήκαν στο γραφείο οι αστυνομικοί και εντόπισαν τον φάκελο με τις 10.000 ευρώ.

Οι διάλογοι που έκαψαν το κύκλωμα

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

Η επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων και οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Τρίτης.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται και ο πολυδάπανος τρόπος ζωής του Υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ακριβά ταξίδια που δεν συμβάδιζαν με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου και μάλιστα τόσο η «εγκέφαλος» όσο και άλλα μέλη του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί από τις δικές τους κραυγαλέες σπατάλες:

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες, ο υποδιευθυντής τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσε του και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

Από κόσκινο περνούν τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας
Φύλλο και φτερό κάνουν τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και
• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.