Breaking


Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΙΛΙΑΝΟΦΣΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – “ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ” ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΙΤΣΚΟΣΚΙ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ: “ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ”


christian-mitskoski

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στο σύνταγμα και τους νόμους» των Σκοπίων, είπε ο πρόεδρος του VMRO.

Την ώρα που μιλούσε για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι ακολούθησε τον δρόμο της πρόκλησης που χάραξε η πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του VMRO επέμεινε να αποκαλεί «Μακεδονία» τη χώρα του. Δήλωσε ότι είναι δικαίωμά του και προκάλεσε την Ελλάδα να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, αν πιστεύει ότι παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο επόμενος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υπερασπίστηκε την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για την αναφορά σε «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της. Δήλωσε ότι περίμενε συγχαρητήρια από την Ελλάδα για τον «πειστικό θρίαμβο» στις εκλογές και επέκρινε την Αθήνα για τις αντιδράσεις λόγω της πρόκλησης της προέδρου.

«Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο. Μπορούν να εκκινήσουν μία διαδικασία και θα παρουσιάσουμε και οι δύο πλευρές τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, κάνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας», δήλωσε ακόμα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του.

«Περιμένω να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις. Το VMRO και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία είναι μέρος των “Μακεδονικών θεσμών”, του συντάγματος και των νόμων», δήλωσε.

«Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία προς τους φίλους μας από την Ελλάδα – ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και την επιστροφή στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών). Αν θεωρούν ότι έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλώ σε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας», ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO.

«Η επικοινωνία των “μακεδονικών” θεσμών παραμένει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, αλλά είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μου το πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου», υποστήριξε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει πως και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικό», γιατί «με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου